Press release -

ICT biedt slim alternatief voor biljoen euro investering in het energienet

De CEO van een van Europa's toonaangevende ICT-bedrijven, Maingate, zal deze week beargumenteren dat ICT de drijfveer is voor de Europese agenda voor slimme energie en daarmee de geschatte biljoen euro voor opwaardering van de elektriciteitsnetten kan reduceren.

Baard Eilertsen presenteert deze week een uniek perspectief over de uitdagingen van de “smart grid”revolutie, tijdens de jaarlijkse European Utilities Telecom Council, de grootste bijeenkomst van telecommunicatie –en nutsbedrijven.  

Tijdens zijn presentatie zal Baard stellen dat door ICT, intelligentie, beheer en management  van het gehele net mogelijk is en het belang hiervan voor de beantwoording van de vraag naar energie in de volgende 20 jaar.

“Europa kan zich niet permitteren een biljoen euro te besteden voor een slim energienet. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat het licht niet uitgaat?” vraagt Baard. 

Door gebruik te maken van de beste van de telecommunicatie technologieën, machine to machine connectiviteit en Internet of Things-mogelijkheden, is het mogelijk om een groot deel van de slimme energie-agenda in te vullen en opzichte van de traditionele aanpak.

Toepassingen gebaseerd op de Internet of Things (IoT) ontwikkelen zich zeer snel in bijna iedere sector. Het bewustzijn groeit van de belangrijke rol die IoT kan hebben bij het oplossen van de enorme uitdagingen binnen de energiesector.

 “Binnen de energiesector zijn allemaal nieuwe toepassingen en businessmodellen mogelijk gebaseerd op IoT.”legt Baard uit.

“Het stimuleert initiatieven die de behoefte aan netverzwaring uitstellen; gedragsverandering programma's om de totale vraag naar energie te verminderen; en de creatie van het gehele systeem van energieopslag om pieken in zowel de productie als de consumptie op te vangen.”

“De benadering reduceert de noodzaak voor CAPEX, verlaagt de time-to-market en reduceert risico’s.

Baard zal ook refereren naar de lessen die de energiesector kan leren van de recente ontwikkelingen in de telecommunicatiesector, waar de ontvlechting heeft geleid tot een aanzienlijke innovatie.

“Ervaring heeft ons geleerd dat het mogelijk is om te veranderen van een gesloten industrie naar een open en flexibele industrie die meer door de marktvraag wordt geleid dan door technologie.

Maingate biedt Internet of Things toepassingen voor een slim energie-ecosysteem door de combinatie van machine tot machine connectiviteit met cloud-based data management. Maingate meest recente projecten in de energiesector zijn, onder meer het uitvoeren van het grootste energieverbruik experiment van Zweden in samenwerking met E.ON; de lancering van een nieuw initiatief voor een studie naar het gedrag van consumenten met real time energieprijzen in samenwerking met het Noorse nutsbedrijf NTE; en een multi-miljoen pond energie-efficiëntie project met de Britse netbeheerder SSEPD.

EUTC 2014

EUTC 2014 is de 13e jaarlijkse conferentie van de European Utilities Telecom Raad. De conferentie, dit jaar op 22-24 oktober in Monaco, brengt meer dan 150 telecommunicatie-en nutsbedrijven professionals samen om te kijken naar de 2020 telecommunicatie-strategieën voor nutsbedrijven.

EUTC is gericht op het bevorderen van de dialoog tussen water, gas en elektriciteit nutsbedrijven en hun telecommunicatie-partners, exploitanten of technologieleveranciers.

Maingate

Maingate heeft 15 jaar ervaring in de informatie en communicatietechnologie en past deze toe op de uitdagingen van de opkomende slimme energiesector. Wij leveren end-to-end oplossingen voor de aggregatie en analyse van energiedata met rapportage, visualisatie en tools voor klantbetrokkenheid en loyaliteit. Wij leveren eenvoudig te configureren systemen op basis van ons mvio™ systeem. Doordat dit systeem is gebaseerd op een open standaard kunnen wij werken met elke technologie, data en protocol of software van derden. Wij ondersteunen onze partner met advies, hardware-selectie, projectontwerp en levering. Maingate levert M2M communicatie en informatie managementdiensten aan meer dan 1.000 klanten binnen Europa.

Bezoek www.maingateenergy.com voor meer informatie over ons werk en projecten in de energiesector of contacteer:

Alisa Murphy, Life Size Media

+44 203 7013 7337, alisa@life-size-media.com

Bezoek www.maingatesolutions.com voor meer informatie over ons bedrijf of contacteer:

Marcus Lannerbro, EVP Partner Strategy & Marcom

+46 70 320 1325, marcus.lannerbro@maingatesolutions.com


Related links

Topics

  • Environment, Energy

Categories

  • smart home
  • smart cities
  • machine to machine
  • m2m
  • iot
  • internet of things
  • energy efficiency
  • energy
  • digitalization
  • climate change

Founded in 1998, Wireless Maingate AB  is an ICT company, providing M2M Connectivity and Data Management services to customers around Europe. We are a trusted partner to more than 1.000 customers, including leading utilities such as E.ON, Fortum and Vattenfall. We work closely with leading technology partners such as Gemalto, Oberthur, Schneider Electric, Kamstrup, Telia, Tele2 and Deutsche Telekom. Today we connect more than 55 % of all smart meters in Sweden, 20 % of all smart meters in Finland, 70 % of the Point-of-Sales terminals in Sweden and 40 % of all residential alarms in Sweden. Maingate is a company in the Nordic VC Verdane Capital fund VI.


Wireless Maingate AB grundades 1998 och är ett ledande ICT bolag. Vi erbjuder M2M kommunikation och IT system för den europeiska marknaden. Vi är en betrodd partner till över 1000 kunder, inklusive ledande energibolag såsom E.ON, Fortum och Vattenfall. Vi samarbetar nära med teknikpartners såsom Gemalto, Oberthur, Schneider Electric, Kamstrup, Telia, Tele2 och Deutsche Telekom. Idag säkrar vi kommunikation för 55 % av alla smarta elmätare i Sverige, 20 % av alla smarta elmätare i Finland, 70 % av betalterminaler i Sverige och 40 % av alla hemlarm i Sverige. Maingate ägs av den nordiska riskkapitalfonden Verdane Capital VI. Verdanes fonder investerar i och utvecklar nordiska tillväxtbolag, och är i Sverige ägare till, utöver Maingate, bland annat EasyPark och MatHem.

Contacts

Marcus Lannerbro

Press contact CEO, Wireless Maingate +46 70 320 1325

Winhold Bartelink

Senior Account Manager, BENELUX +31 6 46 12 98 22