Gå direkt till innehåll
Kenyanska bröt Isabellahs svit

Det krävdes en löpare från världens främsta långlöparland för att ta slut på Isabellah Anderssons segersvit på ASICS Stockholm Marathon. Kenyanskan Jane Onyangi vann på 2:31.46, en av de snabbaste segertiderna under 38 år. Isabellah vann ändå svenska mästerskapen, för 31:a gången!

Isabellah Andersson hade aldrig förlorat ett ASICS Stockholm Marathon på sju starter. Men två veckor före årets lopp hade hon stora bekymmer med lårens baksida, när hon vann sitt 30:e SM-guld, i samband med Göteborgsvarvet.

Andersson och Onyangi slog tidigt följe och sprang ifrån alla sina kvinnliga konkurrenter. Under andra milen gled dock kenyanskan ifrån Hässelbys löpare. Avståndet växte sedan under hela loppet till fyra minuter i mål, som Isabellah nådde efter 2:35:47.

– Jag är ändå nöjd, sade Isabellah. Publiken var fantastisk och gav mig så mycket stöd.
– Det var bara min andra mara, berättade Jane Onyangi, som efter en lyckosam karriär som halvmaratonlöpare debuterade på den fulla distansen med en fjärde plats i Florens. Nu gick det nästan fem minuter snabbare.

Isabellahs klubbkamrat i Hässelby Charlotte Karlsson erövrade SM-silvret efter ett väldisponerat lopp. Hon sprang om Hanna Lindholm efter tre mil, precis som på det senaste EM-loppet i maraton, för två år sedan i Zürich.

3) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 2:49:01

Stockholm Marathon Gruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med ASICS Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vår Ruset, Bellmanstafetten, Stockholm Halvmarathon och Tjur Ruset de lopp som lockar flest löpare. Över 250 000 löpare deltar årligen i klubbarnas tävlingar. Stockholm Marathongruppens uppgift är att arrangera dessa tävlingar.

David Fridell

Presskontakt Verksamhetschef 070-254 85 76

Marathongruppen är Sveriges ledande arrangör av motionsevenemang.

Marathongruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med adidas Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vårruset, Convinistafetten, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset de evenemang som lockar flest deltagare. 200 000 löpare deltar årligen i klubbarnas evenemang. Marathongruppens uppgift är att arrangera dessa tävlingar. Hela det ekonomiska överskottet evenemangen gör går tillbaka till idrotten.