Fina svenska insatser första dagen på MTB-VM

Med ett VM-silver till Emil Lindgren i gårdagens sprint, och toppenbra prestationer av de övriga landslagsåkarna visade den svenska VM-truppen att Sverige håller hög klass som mountainbike-nation. Sverige deltog med nio åkare i kvalet, och samtliga gick vidare till final.

”Att börja med medalj första tävlingsdagen är fantastiskt, och även om chanser fanns för flera, gläds vi enormt åt Emils silvermedalj”, säger Anders Ljungberg, förbundskapten. "En VM-medalj betyder mycket för svensk mountainbike, det visar på att det inte bara är en vision utan ren verklighet att vara i toppen. Vi hade nio åkare i kvalet och alla gick vidare till final, det är stort bara det och vi ser fram emot en fortsatt bra VM-vecka", fortsätter Anders Ljungberg.

Anders kommenterar vidare lagets prestationer:

”I damernas sprint slutade Jenny Rissveds på en fin fjärde plats, vilket är väldigt bra för ett VM även om hon siktade på medalj.  Kajsa Snihs kom på åttonde plats. Det är en imponerande prestation att komma så långt fram när hon inte har kört så mycket sprint i världscupen tidigare i år.

För herrarnas del, förutom att Emil Lindgrens VM-silver satt väldigt fint, så hade vi flera fina prestationer, bland annat genom Emil Lindhes sjundeplacering. För Emil, som var en duktig junior men som inte har kört en enda världscuptävling i år var det extra kul att han fick slå till med det här resultatet mot de allra bästa på ett VM.

Två åkare som hade hoppats gå lite längre men som inte riktigt hade dagen med sig, var Axel Lindh (11:e plats) och Mattias Wengelin (17:e plats). Mattias kvalade in som tvåa, vilket var jättebra, men efter att ha krokat ihop med en annan åkare i starten blev han så pass mycket efter att han inte kom i fatt täten. Martin Setterberg, som slutade på en 18:e plats har ännu inte så mycket internationell erfarenhet, men här kan vi nog se fram emot ytterligare en svensk stjärna inom sprint.

Robin Thyrstedt gjorde ett bra lopp precis som övriga, men de rutinerade grabbarna bjöd på ett övermäktigt motstånd i ett tufft heat, och Robin slutade som 22:a. Max Wiklund-Hellstadius kom på 28:e plats", avslutar förbundskaptenen.

Nu närmast väntar stafetten, med start klockan idag, onsdag, klockan 16.00. Det är ett jämnt startfält där Sverige tävlar mot flera av de bästa nationerna inom MTB.

Fakta om mountainbike

Sprint (XCE) är den senaste disciplinen i UCI’s program. De första officiella världsmästerskapen gick av stapeln 2012 och där segrade svenska Alexandra Engen. Tävlingen går till som sprint på längdskidor. Först tidskval. Sedan heat där två av fyra åkare tar sig vidare till nästa heat. Väldigt spektakulär sport där fokus ligger på explosivitet och teknik. Säkerligen kommer vi få se cyklister som specialiserar sig inom denna disciplin i framtiden.

Cross country (XCO) är en olympisk disciplin inom mountainbikesporten, och därmed den mest prestigefyllda. Tävlingen går till ungefär som en masstart på längdskidor, alla startar samtidigt och först i mål vinner. En skillnad är att man kör många varv på en bana som vanligtvis är mellan fyra till fem kilometer lång. Där sex till åtta varv körs beroende på antal höjdmeter, svårighetsgrad och väderförhållanden.

Downhill (DHI) är väldigt likt störtlopp på skidor. Man startar individuellt och snabbaste tiden ner vinner. Banan får högst ta fem minuter och internationellt ligger man ofta nära maxtiden. Nationellt är de flesta backar avsevärt kortare så där är tider runt en till tre minuter vanligare. En mycket spektakulär sport där det ställs enorma krav på teknisk skicklighet och fartkänsla. Sverige har fina downhill-traditioner med flera internationella mästerskapsmedaljer.