Djurgården svenska mästare

Damernas SM-final i innebandy blev en rysare. Det skulle krävas förlängning innan Djurgården drog det längsta strået inför 8839 person i Malmö Arena.

Djurgården inledde SM-finalen starkast. Stockholmskorna vann fler närkamper, hade mer boll och betydligt fler skott på mål än KAIS Mora. Trots detta var det KAIS som tog ledningen efter dryga tre minuter. Sara Kristoffersson fick bollen bakom mål och hittade in till den forna Djurgårdsspelaren Malin Andréasson som hängde in 1-0. Det skulle dröja till mitten på perioden innan Emelie Lindström frispelades av Emma Dahlström och distinkt skickade in kvitteringen.

Djurgården behöll taktpinnen även i andra perioden och man hade en mängd chanser att ta ledningen men skärpan i avsluten var inte riktigt där. Först efter fjorton minuter lyckades Sandra Mattsson dundra in en retur. Kort därefter drabbades Mora av ett rejält avbräck när Elin Reinestrand fick bäras ut på bår med befarad hjärnskakning. Och knappt hade spelet satts igång innan Moa Tschöp snappade åt sig bollen på egen planhalva, ryckte ifrån Moraförsvaret och satte 3-1 intill Jonna Mäkeläs förstastolpe. Lägligt för Mora, åkte Djurgårdens Emma Dahlström ut två minuter för felaktigt avstånd sjutton minuter in i mittenperioden. Då hittade återigen Sara Kristoffersson in till Malin Andréasson som reducerade Djurgårdens ledning till 3-2.

I den avslutande perioden såg Djurgården fortfarande ut som det tyngre laget och man hade omgående flera chanser att utöka sin ledning. Men efter 2.42 hittade Johanna Hultgren läckert in till Anna Wijk som i högsta fart tryckte in kvitteringen. När Djurgården efter dryga fem minuter fick ett frislag en bit in på offensiv planhalva bjöds Malmö Arena på en klassisk bågning som avslutades på vackraste vis - rakt upp i nättaket av Therese Andersson. Målet följdes av en rad solklara Djurgårdschanser, oftast anförda av planens gigant Emelie Lindström. Men Mora krigade sig kvar i matchen och lyckades återigen kvittera i tredje periodens åttonde minut, denna gång genom Silvana Nötzli med ett skott från halva planen. När matchuret stod på 17.12 lossade hon ännu en gång och gav då sitt Mora ledningen. Djurgården begärde time out, Emelie Frisk lämnade kassen och Moa Tschöp forcerade in 4-4 med knappt två minuter kvar av matchen.

I förlängningens femte minut var det Ranja Varli som hade haft mängder med chanser under matchen som äntligen fick utdelning och tog Djurgården till SM-guld.

- Vi har många i vårt lag som kan gå in och avgöra. Jag hade missat många klara lägen under matchen och det var frustrande. Att jag fick gå in och avgöra, det var grymt skönt, säger Ranja Varli.

- Vi är heta idag och det är vår match. Vi skapar jättemycket lägen. Att vi får gå förlustfria genom hela slutspelet, det känns helt sjukt men det ska våra tränare ha stort tack för. De har fått oss att hitta formtoppen perfekt till slutspelet, kommenterar Emelie Lindström.

- Det var tufft idag även om vi hade greppet långt in i matchen. Vi fick chansa lite där i slutet när de tog ledningen och det lyckades den här gången. Vi har hittat en formtopp här till slutspelet och vi har en fantastisk förstafemma. Men jag tycker även de övriga femmorna som fick mycket speltid gjorde bra ifrån sig idag, säger tränare Lars Jedheim.