Innebandyherrarna förlorade mot Finland

Sveriges innebandyherrar avslutade Euro Floorball Tour i tjeckiska Ceska Lipa med att förlora mot Finland med 2-7. Efter två målmässigt jämna perioder vann Finland den sista med 4-0.

Förlust mot Tjeckien (5-6), vinst mot Schweiz (9-2) och idag en ny förlust mot Finland (2-7). Det blev herrlandslagets facit i Euro Floorball Tour som är en del av uppladdningen inför VM i Göteborg 5 till 14 december i år:

- Vi var nere i träskmarken på fredagen, uppe i himlen på lördagen och föll platt som en pannkaka på söndagen, summerar förbundskapten Jan-Erik Vaara helgen.

Mot Finland hade Sverige mycket boll och spelövertag men skapade för få klara målchanser.
Den första perioden, i förhållandevis lågt tempo, slutade 1-1 efter att lagen satt varsitt powerplaymål. Sveriges gjordes genom ett hårt backskott av Robin Nilsberth.

Det var i öppningen av den andra perioden som Finland tog kommandot på riktigt. Och det var en svenskbekanting som gjorde både 2-1 och 3-1 inom loppet av dryga en och en halv minut. Helsingborgs Mika Moilanen avslutade två snygga och fartfyllda spelvändningar med kliniska avslut.

- Vi återhämtade oss inte fullt ut efter de målen. Frenesin fanns inte för att kvittera, säger Vaara.

Det var ingen bra svensk inledning av mittperioden men efter att Joel Kanebjörk från vänsterkanten måttat in en boll som Joakim Olsson styrde in centralt i banan efter 5,37 kom man tillbaka något. Resten av perioden styrde Sverige men det var hela tiden fortsatt fysiskt och jämnt spel där Finland låg och lurade för att ställa om snabbt.

Det var dåligt med öppna ytor och tydliga målchanser men den allra bästa hade Mullsjöbacken Adam Fransson 10,16 in då hans löpning tajmade perfekt med Jonas Svahns briljanta passning som skar som en kniv genom det finska försvaret. Fransson kom fri och drog målvakten Tomi Ikonen men avslutade med en backhand utanför.

Sverige vaskade om en del i femmorna under den tredje perioden och pressade ner finnarna ordentligt långa stunder. Men trots ett markant spelövertag så skapades fortsatt få klara målchanser.

- Vi skulle spela ett enkelt anfallsspel och ha girigheten och viljan att komma i på mål.
Men vi fick kramp i anfallsspelet och fullföljde inte anfallsförsöken på ett rejält sätt, vi valde en säkrare väg. Pilarna pekade bakåt istället för framåt. Jag vet faktiskt inte varför det blev så. Vi har haft bra förutsättningar med bra mat, bra boende och ganska luftigt program. Men vi körde huvudet i väggen alldeles för många gånger, säger Vaara.

Det var istället Finland som gjorde målen och Happees Jami Manninen var inblandad i alla fyra. Först genom att hitta Lauri Stenfors till 4-2 efter 12,24 – ett mål som på många sätt blev matchavgörande. Sedan genom att 17,42 in i perioden avsluta en spelvändning till 5-2 och med 29 sekunder satte han dessutom spiken i kistan när han mitt i den värsta svenska pressen fri från vänster sköt in 6-2 på Viktor Klintsten.

- Det räcker inte att göra två mål i de här sammanhangen. Finland var kompakta i försvarsspelet men vi behöver komma till lägen där vi kan ta fler avslut. Generellt sett var vi för lama under hela matchen. Vi funderar lite på om det var för kort återhämtningstid mellan matcherna för det kändes som vi inte orkade ladda upp energidepån mot Finland, funderar Vaara.

Jami Manninen, totalt tre mål och två assist idag, hann dessutom assistera till ytterligare ett mål med elva sekunder kvar. Totalt 7-2 till Finland.

- Vi har sett att han är bra och inblandad i mycket i poängproduktionen hemma i Finland. Han är duktig och har kvalitéer den killen men det finns fler att ha koll på.

Så här summerar Jan-Erik Vaara Euro Floorball Tour:

- Vi är inte vana att förlora två matcher på en helg och nu får vi analysera det här. Både spelar- och ledargruppen kommer att ta lärdom av den turneringen. Och vi kommer tillbaka.

Matchfakta Sverige-Finland 2-7 (1-1, 1-2, 0-4)