Målrekord när Sverige slog Finland

Sverige stötte på tuffast möjliga motstånd i den inledande matchen av Euro Floorball Tour. Då slog man till med målrekord mot Finland.

Sverige öppnade matchen kontrollerat. Med knappt fem minuter spelade hittade Isabell Krantz fram till Amanda Johansson Delgado på bortre stolpen, som kunde skicka in 1-0. Finskorna svarade omgående med att rulla upp det svenska försvaret och Irja Lahtinen kvitterade. Ett par minuter senare slog debuterande Ranja Varli ett snabbt frislag till Sandra Mattsson som stänkte upp 2-1 i bortre. När sedan Sara Helin tråcklade sig igenom det finska försvaret på egen hand och hängde in 3-1 såg det riktigt bra ut för svensk del. Men Finland krigade sig tillbaka och kunde både reducera och kvittera innan det var dags för den första periodpausen.

I inledningen av andra perioden stod matchen och vägde. Det var innan den, för dagen, vassaste formationen hade kommit igång. Först spelade Sara Helin fram Louise Wickström som gav Sverige ledningen med 4-3.  Wickström smashade sånär in ytterligare en kasse minuten senare men hennes andra och Sveriges femte mål kom istället i den nionde minuten när hon lurade ner Laura Loise i finska målet och snyggt lättade in 5-3. Finskorna lät sig dock inte nedslås. Med fyra minuter kvar av andra perioden bjöds vi på en vacker finsk kontring som stoppades efter en superräddning av Emelie Frisk. Men Lirkki Jaana tilläts slå in sin egen retur och Finland bet sig envist kvar i matchen. Anna Jakobsson hann med att utöka till 6-4 innan slutsignalen ljöd i andra perioden.

I den avslutande akten var det i stort sett ett lag på banan. Sverige vann den tredje perioden med hela 6-1 och det bjöds på innebandypropaganda i Arena Sparta. Mest lyckosamma i dagens drabbning var formationen Helin-Eiremo-Wickström men med lite mer flyt i avsluten hade det kunnat bli ännu större siffror för även firma Delgado Johansson-Wijk-Jakobsson var på ett strålande spelhumör.

Matchen slutade 12-5 och det var alltså målrekord för svensk del i de alltid så prestigefulla mötena med Finland.*

-Vi startade matchen väldigt bra och när vi hade 3-1 försökte Finland skapa någonn sorts energi genom att sätta högre press. Där var vi inte helt ödmjuka och de fick utdelning. Men det kändes som att Finland inte orkade spela med så hög press i tre perioder, säger Andreas Lundmark efter matchen.

-Idag jobbar vi mycket med djupledsspelet och gör det jobbigt för deras 1-2-2-uppställning. Det hade vi pratat mycket om innan matchen och det visar tjejerna med eftertryck att de har tagit till sig.

17.00 Imorgon möter Sverige Tjeckien.

*Största segern (11-2)  mot Finland hittills kom 2011

MatchfaktaSverige-Finland 12-5 (3-3, 3-2, 6-1)

Första perioden
1-0 (4.57) Amanda Johansson Delgado (Isabell Krantz)
1-1 (5.34) Irja Lahtinen (Nina Rantala)
2-1 (7.59) Sandra Matsson (Ranja Varli)
3-1 (12.12) Sara Helin
3-2 (12.47) Mia Karjalainen
3-3 (15.08) Karoliina Kujala (Sani Klinga)

Andra perioden
4-3 (5.10) Louise Wickström (Sara Helin)
5-3 (9.02) Louise Wickström ( Jenny Gustafsson)
5-4 (16.34) Lirkki Jaana (Alisa Pollanen)
6-4 (17.29) Anna Jakobsson (Anna Wijk)

Tredje perioden
7-4 (00.16) Anna Wijk (Amanda Johannson Delgado)
8-4 (1.42) Sara Helin (Louise Wickström)
8-5 (2.58) Sani Klinga (My Kippilä)
9-5 (7.03) Anna Wijk (Anna Jakobsson)
10-5 (7.52) Louise Wickström (Sara Helin)
11-5 (9.58) Josefina Eiremo (Sara Helin)
12-5 (14.31) Josefina Eiremo (Sara Helin)

• Bollsporter

• damlandslaget
  • innebandy

Den 5-14 december arrangeras innebandy-VM för herrar i Göteborg. För mer information och biljetter, besök: www.wfc2014.com