Pressmeddelande -

Tredje största segern mot Finland genom tiderna

5-0 efter den första perioden blev för mycket för Finland. Sveriges landslagsherrar i innebandy utklassade sitt motstånd i Finnkampen och vann med 12-3. Den näst största segern mot finnarna genom tiderna.
– Det är ju hur häftigt som helst att vara med om, säger målvakten Jonathan Paulsson.

I fredags var det Finland som hade ledningen mestadels av matchen, innan Sverige vände och vann i sista perioden. I dag i Baltiska hallen i Malmö var det omvända roller – fast utan att Finland vände.

Redan efter den första perioden drog Sverige ifrån till 5-0. Världsmästarna spelade snabbt och effektivt, och då hängde inte finnarna med alls. Samtidigt storspelade Jonathan Paulsson i målet.

– Jag tycker vi fortsatte där vi avslutade i fredags, där vi gjorde det mesta rätt och var effektiva. Vi ägde hela matchen, säger han.

Tidigt i den andra perioden utökade Jonas Svahn i boxplay på till 6-0, och Paulssons dominans i kassen fortsatte.

Det dröjde fram till 09.40 i den andra perioden innan nollan spräcktes. Slarv i det svenska försvaret snappades upp av Finland och då fick Paulsson plocka bollen ur nätmaskorna. Bara minuter senare satte sedan den förre Falunspelaren Teru Tiitu 6-2 i powerplay.

– I dag var det inte jättesvårt att vara målvakt. Vi gjorde det mesta rätt i försvaret, jag fick inte jättesvåra skott på mig. De fick lite energi där och tryckte på när de fick sina mål, men vi skötte det bra hela matchen.

I den sista perioden fortsatte den svenska dominansen. Kedjan med Johan Samuelsson, Kim Nilsson och Alexander Galante hade lekstuga och serverade varandra till målen. Till slut vann Sverige med 12-3.

Bara två gånger tidigare har Sverige vunnit större mot Finland. Dels 28 september 1985, som Sverige då vann med 13-1. Och även 3 december 1989 då Sverige vann med 12-1.

– Är det så? Det är ju hur häftigt som helst att vara med om. Det här var en bra start på säsongen. Nu är vi svenskar redo för Svenska Superligan i veckan, säger Paulsson som också blev utsedd till matchens lirare.

Den efterföljande straffläggningen vann Finland, vilket innebär att det står 6-3 till Sverige totalt. Damerna möts klockan 14.45 i Baltiska hallen i dag, då avgörs allt. Den matchen sänds också på TV12 och TV4 Play Premium.