Pressmeddelande -

Onödigt spännande när Sverige vann

Sverige öppnade urstarkt. Finland kom tillbaka. Men Axel Larson ordnade segern med dryga minuten kvar.

Sverige tryckte gasen i botten direkt. Finland var steget efter i varje situation. Efter knappt fyra minuter visade Simon Götz prov på ruskiga handleder när han gjorde bort en back, fintade ner Saarentola och backhandsnärtade upp bollen i nättaket. I numerärt överläge utökade också Nikolaus Moberg till 0-2. Sverige dominerade fullständigt i första perioden och hade bud på fler mål men istället kunde Finland reducera på straff i den fjortonde minuten.

- Vi började ganska bra och det kändes som vi hade kontroll på matchen. Sedan slappnade vi av några byten och då straffade de oss direkt, säger Axel Larson som var ett ständigt orosmoment för det finska försvaret med sin irrationella spelstil.

Finnarna kom alltmer in i matchen under den andra perioden. Men det räckte med ett litet ögonblick av tappat fokus för att Nikolaus Moberg skulle bryta ett av deras uppspel. Bollen hamnade hos Fabian Hansson som dundrade in 1-3. Minuten senare utökade också Joel von Reis till 1-4 med ett skott som inte såg helt otagbart ut. Finland kunde sedan reducera till 2-4 i numerärt underläge, strax före pausvila.

Sverige fick inleda den tredjeperioden med en man mindre på banan och blev rejält tillbakapressade. Till slut kunde man inte hålla emot. Antti Suomela lossade från halva plan och ställningen var därmed 3-4. Med sex minuter kvar utnyttjade de också ett tveksamt byte från Sveriges sida och det var utjämnat. Men den här gången var det Sveriges tur. Och den stora matchhjälten blev Axel Larson när han gick runt sin back på vänsterkanten och satte 4-5 i bortre med dryga minuten kvar.

- Det var härligt så klart. Jag hade kommit i samma läge några gånger innan och nu fick jag äntligen sätta den. Överlag var vi det bättre laget tycker jag och vi kunde faktiskt ha vunnit större, avslutar han.

Sverige vann också efterföljande straffläggning och har nu gett Sverige ledning med 4-2 i Finnkampen.