Storförlust för svenska damerna i Finnkampen

Sveriges damlandslag föll i den första Finnkampen – och förlusten blev riktigt stor. Finskorna spelade effektivt och vann till slut med 7-0.
– Finland var bra och vi var inte det, säger målvakten Erika Johansson.

Sveriges landslagsdamer i innebandy hade inför matchen mot Finland i Energia Areena i Vantaa tolv raka vinster. Senast laget förlorade var den 27 april 2014. Men nu bröts sviten.

Efter knappt fem minuter i den första perioden kontrade Finland, och Erika Johansson i Sveriges mål kunde inte rädda friläget som gav 1-0. Efter 20 minuter stod det 2-0 till Finland.
– Det är väldigt svårt när de kontrar. Det är 50/50. Jag måste försöka styra motståndarna, säger Erika Johansson.

I den andra perioden gick Finland upp till 4-0, och återigen var det ett kontringsmål (3-0) som gjorde det. Sverige slarvade med bollen och en blixtsnabb vändning av finskorna gav resultat.

– Finland gjorde det riktigt bra och vi tappade i snacket. De fick snabba vändningar och gjorde det snyggt, säger Johansson.

I slutakten drog finskorna ifrån rejält, och när slutsignalen ljöd stod det 7-0 på tavlan. Finlands målvakt Jonna Mäkelä, som spelade i KAIS Mora förra säsongen, storspelade. Och förlusten var också den största genom historien för svenskorna.

– Det är tråkigt att höra. Finland var bra och vi var inte det. Som tur är har vi en revansch att utmäta på söndag.

Den efterföljande straffläggningen vann Sverige, vilket innebär att poängställningen är 2-1 till Finland efter den första av fyra matcher i helgen.

Klockan 17.30 i dag spelar Sveriges herrar mot Finland. På söndag avgörs sedan Finnkampen i Baltiska hallen i Malmö, då både dam- och herrlagen möts igen.