Storseger och publikrekord när Sverige slog Tjeckien

Sverige krossade Tjeckien inför 11 132 åskådare, vilket var rekord för en landskamp utanför mästerskap.

Sverige tog omedelbart kommandot och hade redan efter drygt tre minuter gjort 2-0 genom, i tur och ordning, Kim Nilsson och Rasmus Enström. De tjeckiska spelarna stressade ett par gånger till sig bollen då det svenska försvaret tappade fokus. Martin Zozulak lyckades sånär styra in ett skott framför en skymd Patrik Åman. Men det blev stolpe ut och när sedan Kim Nilsson iskallt rundade Kafka och rullade in 4-0 efter sju minuter började tjeckerna istället slå ifrån sig bollen. Innan första perioden var över noterades även Rasmus Sundstedt i målprotokollet.

I andra perioden lyckades tjeckerna bättre med sina spelvändningar och fick även etablera på offensiv planhalva vid ett par tillfällen. Avsluten lämnade dock betydligt mer att önska. Sverige kunde gå ifrån till hela 11-0 och den stora delikatessen i matchens mellanakt bjöd återigen Kim Nilsson på.

- Malmström försöker hitta fram till mig och den studsar framför Kafka. Jag tar läget och jag lyckades den här gången, säger Nilsson ödmjukt om sitt konststycke.

Julkunen och Björkström fick också äntra banan och gjorde detta på ett mycket piggt sätt.

- Jag kan betydligt bättre än vad jag visade idag. Det är första gången jag är med och första gången jag får bidra. Det tar nog lite tid att komma in i det men det var helt okej i alla fall, säger Björkström.

Den tredje perioden skulle bli en betydligt jämnare historia, åtminstone resultatmässigt. Sverige drabbades av en utvisning efter fyra minuter när Martin Östholm åkte ut för obstruktion. Då kunde äntligen Matej Jendrisak få hål på Åman i det svenska målet. Absolut välförtjänt sedan Tjeckien haft flera kvalificerade chanser i det numerära överläget. Efter åtta minuter var det dags för numerärt överläge igen för Tjeckien. Då var det istället Johan Samuelsson som bjöd på en liten show bakom den tjeckiska kassen och serverade därefter elegant Mattias Samuelsson som dundrade in 12-1.

Den avslutande perioden slutade 2-2. Förbundskapten Jan-Erik Vaara var också nöjd med matchen trots den skrala utdelningen i slutet.

- På det stora hela ska vi vara nöjda med en sådan här krosseger som det ändå var. Vi genomför det vi tänkte relativt bra.  Det var bra inställning och bra fart. Det är väldigt viktigt att vi får känna på hur det är att spela inför så här mycket folk och när det är sådant intresse som det var inför den här matchen. Vi känner oss mer beredda inför VM, säger Vaara.