Svenska innebandydamerna besegrades av Finland

Sverige hade haft en enkel resa fram till idag. Finland hade däremot inte imponerat men när det var dags för den stora matchen var det Finland som var det hungrigaste laget och som välförtjänt kunde vinna med 7-4.

Finland visade omgående att de skulle sälja sig dyrt den här matchen. De var betydligt hungrigare än Sverige. Sandra Mattsson gav ändå Sverige ledningen efter knappt fem minuter när hon dundrade upp ett frislag rakt upp i krysset. Finland svarade dock omgående. Nina Rantala stressade till sig bollen i offensivt hörn, frispelade Katri Luomaniemi  i slottet och kvitteringen var ett faktum. Åtta minuter senare kunde också Finlands bästa spelare, Mia Karjalainen från snäv vinkel, skjuta in ledningen. En ledning som stod sig perioden ut.

Fyra minuter in i andra perioden lyfte Johanna Holmbom från halva planen bollen till Sandra Mattsson som elegant skickade in sitt och Sveriges andra mål för matchen på volley. Tre minuter senare hamnade Sverige tre mot en när en finsk spelare låg skadad. Victoria Wikström frispelades och Sverige tog ledningen under vilda finska protester. Finskorna fortsatte att visa en enorm hunger och i en spelvändning kunde Eliisa Alanko vända runt och rulla in 3-3. Med fem minuter kvar av andra perioden återtog man också ledningen efter en fin individuell prestation av Alisa Pollanen.

Elina Kujala inledde tredje perioden med att stänka in två kassar för sitt Finland. De svenska spelarna såg skärrade ut. I fjärde minuten hittade också Mia Karjalainen elegant Mira Wickman som kunde göra 7-3. Sverige fick spela powerplay efter drygt halva tredje perioden men inte heller det gav utdelning. Strax efter att Finland blev fulltaligt igen drog Isabell Krantz en finsk försvarare, la in till Amanda Öhman som kunde göra sitt första mål i landslaget. Närmare än så kom inte Sverige trots att Hjorting fick lämna kassen i ett sista försök att forcera in en reducering.

-De spelar ett extremt aggressivt försvarsspel och får energi och utdelning av det. Vi kan inte växla upp. Det var som om de åt upp all energi idag. Vi sätter inte våra lägen i början av matchen, hade vi gjort det hade det kunnat bli en helt annan matchbild, säger Andreas Lundmark.

Johanna Holmbom fick utgå i andra perioden med ett skadat knä.

-Johanna var ofantligt bra igår och började bra idag också. Vi tappar tryck när hon inte är med, säger Lundmark.

Efter två vinster med tvåsiffrigt fick Sverige alltså till slut se sig slagna av ärkerivalerna i Finland.

-Det är tungt nu när vi har gjort en perfekt helg fram till den här matchen. Tjejerna har varit ödmjuka och vi har kunnat jobba med detaljer i lugn och ro men idag fick det inte effekt. Sedan måste vi lyfta på hatten för finnarna som gjorde en fantastisk match. Det trodde jag inte efter det jag har sett i helgen så jag var nog inte tillräckligt ödmjuk jag heller. En tankeställare, avslutar Lundmark.