Sverige besegrade även Tjeckien

Det blev ännu en enkel resa för Sverige i EFT. Tjeckien slogs tillbaka med 16-4 och de svenska damerna ser ostoppbara ut.

Redan i matchens första minut kunde Sverige göra 1-0 när Victoria Wikström höll sig framme på en retur. Tjeckien spelade ett extremt lågt försvarsspel och under långa perioder var det spel mot ett mål. Men Tjeckien blixtrade till i sina kontringar och man tilldömdes inte mindre än två, möjligen något tveksamma straffar inom loppet av tre minuter. Den första förvaltades väl av Kristyna Bachmaeirova. Hon var mindre lyckosam med sin andra straff vilket betydde spel i numerärt överläge för Tjeckiskorna. Även då var det Sverige som var det bollförandet laget och Johanna Holmbom kunde också elegant runda såväl försvar som Jana Christianova i Tjeckiens mål och åter ge Sverige leningen. Sverige fortsatte att dominera och innan det var dags för periodvila hade Jenny Gustavsson, Louise Wickström och Moa Tschöp i tur och ordning utökat Sveriges ledning till 5-1.

- Det var en förväntad matchbild. Det gällde för oss att vara giriga och inte bara spela runt, runt.  Det hade vi pratat om mycket innan matchen och jag tycker att tjejerna gjorde riktigt bra, säger Andreas Lundmark.

Andra perioden präglades även den av stor Sverigedominans. Tjeckiskornas kontringar var inte ofarliga och Hjorting agerade säkert i svenska kassen vid de tillfällen hon sattes på prov. När Louise Wickström i nionde minuten lättade in bollen i slottet till en instormande Sandra Mattsson som smashade bollen i mål innebar det hela 9-1 till Sverige. Tjeckien reducerade till 9-2 men Victoria Wikström avslutade mellanakten med att skicka in ytterligare två bollar för Sverige.

Amanda Öhman fick göra sin första landslagspoäng när hon elva sekunder in i tredje perioden hittade Linn Lundström som satte Sveriges trettonde mål för dagen. Tjeckien gjorde kort därpå ett av matchens snyggare mål när de i en spelvändning reducerade till 13-3. Resultatet skrevs till slut till 16-4. Victoria Wikström gjorde fyra mål och utsågs till matchens lirare. Förbundskapten Lundmark var nöjd med sin måldrottning efter matchen.

- Jag tycker Victoria visade att hon har varit med ett tag. Hon gjorde verkligen det vi hade pratat om och skapade otroligt mycket. Sedan imponerar alltid Sandra Mattson på mig. Hon är jobbig för motståndarna överallt. Hon vinner boll, levererar boll och skjuter mycket.