Sveriges innebandydamer vann returmatchen i Finnkampen

Sveriges damer vann sin returmatch i Finnkampen med 4-1 efter två mål av IKSU-backen Iza Rydfjäll. Dessutom gjorde Amanda Delgado Johansson sitt första landslagsmål någonsin.

Till skillnad mot fredagens möte i Baltiska hallen blev första perioden tempostark och svängig. Lagen utbytte chanser där Cornelia Fjellstedts friläge var en av Sveriges hetare. Det dröjde till 16.56 innan periodens första och enda mål kom. En avvaktande utvisning gav Sverige tryck och med två tjejer på kassen skickade Iza Rydfjäll från sin backposition in 1-0.

Fem sekunder efter ledningsmålet åkte Isabell Krantz på en tvåminutersutvisning. Det hände inte mycket på de två minuterna men när Isabell Krantz kom in igen stal hon fräckt bollen bakom ryggen på motståndaren, skar in på mål och kom fri men avslutet rullade utanför den högra stolpen.

Sverige fick en drömstart på den andra perioden när både debuterande Elin Gabrielsson, som kom in från bänken, och Jenny Gustafsson stod för fina backprestationer. Jenny Gustafsson hade en egen show när hon dribblade bort ett par finskor och avancerade upp i banan. Hennes passning till Amanda Delgado Johansson var lysande. Uppsalaforwarden stod helt fri på vänsterkanten och direktsköt sitt första landslagsmål.

Såväl Malin Andréason och Emma Dahlström kom in under perioden som Finland ägde spelmässigt. Sara Hjorting gjorde en stark insats i målet.

- Finland var hetare än senast och andra perioden ägde de stora delar av. Vi fick psykologiska mål men har lite att jobba på i försvarsspelet men det ska man väl ha, säger assisterande förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson och fortsätter:

- Vi hade lite stolpe in när vi gjorde enkla mål på bra spelvändningar.

Finskorna reducerade när Inka Lampinen tryckte in bollen från slottet i början av tredje perioden och skapade därefter ett par bra kvitteringslägen. Istället störtade Iza Rydfjäll på mål och tryckte in 3-1 efter att Julia Larsson skickligt väntat in och sedan serverat IKSU-backen. Det sänkte Finland och Josefina Eiremo stängde matchen kort därefter med sitt 4-1.

- En skön seger och det är jättekul att backarna följer upp i anfall på det sättet vi fick se idag. Jenny Gustafsson kan göra sådana där raider på kanten ibland och det behövs. Jag tänker på Iza också. Det är oerhört viktigt att se rotation på spelarna. Om vi ska luckra upp deras 1-2-2 krävs att vi gör jobbet utan boll.

Eftersom att Cornelia Fjellstedt och Amanda Delgado Johansson gjorde mål på sina straffar vann Sverige även den. Finnkampen står därför 7-2 inför den avslutande herrmatchen,

Matchfakta
Finland-Sverige 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)

Första perioden
0-1 (16.56) Iza Rydfjäll (Isabell Krantz)

Andra perioden
0-2 (1.14) Amanda Delgado Johansson (Jenny Giustafsson)

Tredje perioden
1-2 (4.06) Inka Lampinen (Emmi Niemela)
1-3 (9.26) Iza Rydfjäll (Julia Larsson)
1-4 (11.51) Josefina Eiremo (Sara Helin)

Utvisningar: Finland: - Sverige: 2x2 min.