VM-guld till Sveriges U19-damlandslag

Sveriges U19-damlandslag är världsmästare för andra gången i följd. I finalen mot ärkerivalen Finland blev det 6-3.
– Det är jättestort och hur härligt som helst, säger Sveriges förbundskapten Åsa Karlsson.

Sverige hade gått igenom världsmästerskapet i kanadensiska Belleville utan att släppa in ett mål fram till finalen. På fyra matcher hade de makalösa 46-0 i målskillnad. Men väl i finalen mot Finland blev det jämnare.

Sverige tog ledningen med 2-0 efter bara nio minuter – och då vaknade Finland. Några minuter senare kom reduceringen och i powerplay kunde sedan finskorna kvittera. Då var Sverige hotade.

– Ja, det var när vi drog på oss den där femman. Då fick de en gratisbiljett in i finalen, säger Åsa Karlsson.

När Sverige hade klarat av sin femminutersutvisning på lagkaptenen Klara Molin i den andra perioden kom återigen ett ryck. Poängdrottningen Frida Ahlstrand slog en stenhård diagonalboll genom hela det finska försvaret. Vid den bortre stolpen dök Marie Segerholm upp och stötte in 3-2.

Felicia Forsmark gjorde sedan sitt andra mål fram till 4-2, och med 22 sekunder kvar av mittenperioden vände Lina Svarfvar bort sin försvarare och sköt viktiga 5-2.

Samma Svarfvar gjorde sedan 6-2 i den tredje perioden. Finskorna reducerade, men Sverige höll undan och vann.

– Jag mår jättebra. Det kan inte bli bättre. Det är ett jättebra gäng också, det är hur kul som helst, säger Lina Svarfvar.

VM-guldet är Sveriges andra raka – och det femte på sammanlagt sju världsmästerskap genom tiderna.

Lovisa Hedin, Klara Molin, Annie Nilsson och Frida Ahlstrand kom med i Allstar Team.