BASKET EM-KVAL: Sverige föll mot Bosnien trots dånande publikrekord på Hovet

Kampen mot Bosnien skulle komma att bli en riktig rysare med det mesta en spännande basketmatch ska innehålla. Inte förrän i slutsekunderna avgjordes den ständigt uppochnedgående matchen med slutsiffrorna 76-78. Publiksiffran landade på 7120 och pulikrekordet är därmed slaget.

Inför matchen mot Bosnien Hercegovina var det kniven mot strupen-läge för det svenska landslaget. Hur skulle det gå för Bosnien utan deras NBA-stjärna Mirza Teletovic, som stängts av inför matchen efter sitt beteende under lagets match mot Ryssland några dagar tidigare?

Coach Vedran Bosnic sa att laget under kvällens match skulle göra samma sak som de gjort mot Bosnien borta – bara göra det bättre. Redan femton minuter före uppkast var läktarfighten mellan de bosniska och de svenska fansen igång, och de flesta hade dragit på dig den gula t-shirt som SBBF tagit fram i samarbete med Stadium, Adlibris och SJ.

– Jag vill verkligen tacka alla människor som kom hit, det var en riktig basketfest. Denna match var ett viktigt steg framåt, berättar Sveriges coach Vedran Bosni-

Sverige hade precis som mot Ryssland svårt att få i lagets första poäng. Det skulle dröja knappt fyra minuter innan Tobias Borg – som totalt gjorde sju poäng i period 1 – läckert la i lagets första två poäng, och försatte hela den svenska klacken i ett enda stort vrål. Två minuter senare tog Bosnien en time-out efter att Sverige effektivt hade plockat upp från 0-6 till 8-10. Sverige fortsatte och avslutade perioden med att spela hårt försvar och gjorde att Bosnien inte hittade korgen lika lätt som de gjort under matchens inledande minuter. Efter den första perioden ledde hemmalaget med 16-14, trots en del missade, relativt öppna, lay-ups.

Period 2 inleddes med ett regn av trepoängare från både svenskt och bosniskt håll. Drygt två minuter in skadade sig den talangfulle Nedim Buza allvarligt (bruten fot) och både det bosniska och svenska läkarteamet rusade in på planen. Några av de bosniska spelarna täckte sina ansikten och laget såg splittrat ut – även det svenska laget var tydligt skärrat. När Buza rullades ut och fördes till sjukhus ställde sig hela Hovet upp och hyllade den unga landslagsspelaren. Ibland spelar det ingen roll vilket lag man hejar på, helt enkelt.

Det tog några minuter innan den dämpade publiken kom igång igen, men snart kokade läktarna, ivrigt påhejade av Moose Nations Jonas Morin. Först utökade hemmalaget sin ledning till 33-25, men Bosnien gjorde en snabb run och kom ikapp till 33-32 innan coach Bosnic tog time-out. Poängtavlan stod länge stilla i slutet av den andra perioden innan de sista poängen ramlade i, och det svenska försvaret hade märkbart problem med defensiva returer. Halvtidssiffrorna skrevs till 35-37.

Den tredje periodens första minuter var svaga ur svensk synvinkel. Bosnien matade snabbt på sin ledning till 47-40, och Sverige hade svårt att sätta både när- och långskott. Thomas Massamba försökte i mitten av perioden att rädda en boll och kastade sig således ut utanför baslinjen och landade lite olyckligt – men lyckligtvis utan skador – mitt i ett stycke glada golvmoppare. (Det är därför man ska köpa courtside-biljetter!)

Alexander Lindqvist satte några sekvenser senare en otroligt viktig trea, blev foulad och lade i sitt bonuskast. Dino Pinta hängde på och satte även han en trepoängare i anfallet därpå. Mitt i dessa viktiga matchminuter skadade sig Anton Gaddefors och fick rullas ut på bår efter att ha fått en smäll mot huvudet. Med 1.36 kvar att spela av den näst sista perioden kvitterade Thomas Massamba till 56-56, vilket resulterade i ett öronbedövande ylande från arenans gulklädda supportrar. Bosnien lyckades dock hämta tillbaka sin ledning till 58-60 inför den sista perioden.

Bosnien inledde den fjärde perioden med ett ryck till 62-68 innan en svensk time-out var ett faktum. En av matchens vackraste assist stod Thomas Massamba för när han nu lobbade en pass över hela det bosniska försvaret och tillät Tobias Borg att lägga i matchens till synes mest öppna lay-up. Bortalaget höll dock emot och med fem minuter kvar av matchen var ställningen 64-73, trots ett högt pressande svenskt försvar.

Den sista periodens sjunde minut blev innehållsrik med dunkar, asissts, osportslig foul, otroligt tufft försvar från båda håll och blockar, och plötsligt var den bosniska ledningen så liten som tre poäng. Nu sänkte Bosnien tempot på sitt anfall rejält, samtidigt som Sverige ökade sitt och försökte komma till avslut så fort som möjligt. Publikkäre Ludde Håkanson satte med 18 kvarvarande sekunder två straffkast, vilket innebar att den bosniska ledningen krympt till blott en poäng, och dånet på Hovet uppmätte nya nivåer i basketsammanhang. Efter straffkast från både lagen i matchens slutsekunder – där den bosniska ledningen växlade mellan att öka och minska – vann till slut Bosnien matchen med 78-76. Sverige missade totalt nio straffkast under matchen.

– Om vi hade satt våra straffkast, hade vi kunnat vinna, förklarar coach Vedran Bosnic. Vi hade möjlighet att avgöra matchen tre eller fyra gånger, men tog inte chansen.

– Kanske är vi redo att kvala till EM nästa omgång. Tills dess måste vi öka basketens roll i Sverige och kunna producera fler spelare, avslutar coach Bosnic.

Det är fantastiskt hur ett satt straffkast kan få 7120 människor under samma tak att höja händerna och skrika rakt ut. Basketsverige är på gång – jag tror att det här bara är början på en underbar vänskap mellan svenska supportrar och de svenska landslagen.

Resultat Sverige – Bosnien 76–78 (16–14, 19-23, 23-23, 18-18)

Poäng Sverige: Thomas Massamba 14, Tobias Borg 14, Jonathan Person 9, Nicholas Spires 8, Alexander Lindqvist 7, Alexander Lindqvist 7, Ludde Håkanson 6, Anton Gaddefors 6, Dino Pita 6, Joakim Kjellbom 2, Christopher Czerapowicz 2, Carl Engström 2.

Poäng Bosnien: Jusuf Nurkic 21, Miralem Halilovic 18, Nemanja Gordic 13, Adi Zahiragic 7, Nikola Gajic 7, Milan Milosevic 6, Elmedin Kikanovic 6.

Resultat och statistik

Text: Ida Bergman

• Sport

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten.