Basket: Sverige behöver vinst mot Slovakien i EM-kvalet

Förlusten mot Rumänien innebär att Sverige har grävt sig en liten grop i EM-kvalet. Första steget ut ur den gropen tas genom att vinna borta mot Slovakien söndag 17 augusti.

Sverige och Slovakien är 0–2 i matcher medan Lettland och Rumänien är 2–0. Lettland har hittills motsvarat sitt favoritskap i gruppen med säker vinst mot Sverige och klar vinst mot Slovakien.

Rumänien vände 13–27 efter första quartern borta mot Slovakien till vinst 81–69. Det följde Rumänien upp med vinst hemma mot Sverige, 77–72 efter förlängning.

Det lag som förlorar matchen Slovakien–Sverige ligger riktigt illa till, medan det lag som vinner ger sig själv en vettig chans att slåss om en plats i EM 2015.

–  Vi behöver fortsätta kämpa, vi behöver fortsätta med intensiteten i försvar och hitta lite bättre lösningar i anfall. Om vi har rätt fokus, rätt intensitet och fattar bra beslut kan vi absolut vinna. Samtidigt är Slovakien ett lag som är på ungefär samma nivå som vi, det är inget lag vi kan ta lätt på, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic.

Slovakien släpper in över 80 poäng per match i snitt, det är ingen bra metod för att vinna matcher i ett EM-kval. Sverige släppte in 62 mot Lettland och 66 mot Rumänien vid full tid, 77 efter förlängningen. Det är bättre, men har inte räckt.

Sverige behöver alltså fortsätta spela bra försvar, men göra mer poäng framåt.

Sverige har hittills satt 35 procent av sina skott medan Slovakien släppt in 48 procent av motståndarnas skott. Tobias Borg gjorde elva poäng mot Lettland, men missade matchen mot Rumänien på grund av skada. Martin Pahlmblad och Jonathan Person är Sveriges näst bästa poängplockare med tio poäng per match i snitt.

–  I matchen mot Rumänien har vi en period på 20 minuter då vi håller dem på 18 poäng. Då spelar vi väldigt bra försvar, med hög intensitet och mycket energi. VI spelade bra försvar ungefär 80 procent av matchen, kan vi spela så i 40 minuter ser det ljust ut, säger Vedran Bosnic.

Vad gäller anfallsspelet så lider Sverige av skadan på Christian Maråker. Maråker är erfaren och vet hur man gör poäng på internationell nivå. Utan Maråker tvingas Sverige hitta lite andra lösningar. Ovanpå det är Tobias Borg fortfarande skadad och det är oklart om han kan spela mot Slovakien.

–  Vi får se hur det blir med Tobbe, vår läkare avgör om han kan spela eller inte. Men det vore bra om han kan det, Tobias är kvick och kreativ, han skapar lägen både för sig själv och för andra. Sedan missade vi tio straffkast mot Rumänien och hade en hel del skottlägen som vi behöver sätta. Vi behöver bra fokus och bra beslut i anfall också, säger Vedran Bosnic.

Slovakiska TV-kanalen Slovak Sport direktsänder matchen och möjligen kan man hitta information om att se matchen via en live-stream här:

Sverige har följande elva spelare i Slovakien:

Sveriges lag:

4) Ludvig Håkanson, guard, 187 cm, 18 år (FC Barcelona)

5) Tobias Borg, guard, 184 cm, 20 år (Södertälje Kings)

6) Joakim Kjellbom, center, 213 cm, 35 år (Norrköping Dolphins)

7) Dino Pita, guard, 193 cm, 25 år (Liège, Belgien)

8) Anton Gaddefors, forward, 200 cm, 24 år(Liège, Belgien)

9) Thomas Massamba, guard, 185 cm, 29 år (Nymburk, Tjeckien)

10) Martin Pahlmblad, guard, 193 cm, 28 år, (PVSK, Ungern)

11) Tom Lidén, forward, 202 cm, 27 år (Sundsvall Dragons)

12) Brice Massamba, center, 207 cm, 26 år (Sibiu, Rumänien)

14) Alexander Lindqvist, forward, 203 cm, 23 år (Nässjö Basket)

15) Jonathan Person, guard, 183 cm, 21 år (LF Basket)

40) Carl Engström, center, 216 cm, 22 år, (Södertälje Kings)

Förbundskapten: Vedran Bosnic (Södertälje Kings)

Coach: Stefan Timbus (MAFC, Ungern)

Coach: Fredrik Joulamo (Luleå BG)

Slovakiens lag:

4) Marek Kozlik, guard, 28 år, 187 cm (Rieker KN)

5) Peter Dorazil, forward, 25 år 200 cm, (B. Bystrica)

6) Peter Sedmák, center, 29 år, 207 cm (Balkan, Bulgarien)

7) Tomas Mrvis, forward, 23 år 200 cm (Prostejov)

8 Milan Ziak, guard, 25 år, 190 cm (B. Bystrica)

9) Martin Bilik, guard, 27 år, 194 cm (Inter Bratislava)

10) Nenad Milosevic, guard, 32 år 190 cm (Inter Bratislava)

11) Oliver Tot, guard, 19 år 198 cm (William & Mary, USA)

12) Peter Simek, guard, 26 år 204 cm (Inter Bratislava)

15) Andrej Kuffa, forward, 23 år 203 cm (Inter Bratislava)

30) Marek Jass, forward, 24 år 195 cm (Prievidza)

Head Coach: Milan Cernický

Sveriges återstående spelprogram i EM-kvalet:

17 augusti, 18.00 lokal tid: Slovakien-Sverige (Pezinok, Slovakien)

20 augusti, 20.15 lokal tid: Lettland-Sverige (Riga, Lettland)

24 augusti, 18.00: Sverige-Rumänien (Borås)

27 augusti, 19.00: Sverige-Slovakien (Borås)