Luleå Basket är svenska mästare

Luleå Basket bärgade sitt fjärde raka guld i Basketligan dam och dynastin fortsätter därmed. I den fjärde finalmatchen besegrades Udominate från Umeå med 71-65 inför en fanatisk hemmapublik i Luleå Energi Arena. Finalseriens MVP blev Allis Nyström. - Jag är så stolt över tjejerna, säger coach David Visscher till NSD.

Det var en minst sagt förväntansfull stämning i Luleå inför matchen. På bara några dagar hade ett par förhand uträknat Luleå Basket gått till att ha basketnätet i saxen. Ikväll skulle de bara klippa till och därmed bärga sitt fjärde raka SM-guld. Men så lätt gick det inte. Udominare otroligt talangfulla lag gav ordentligt med motstånd trots en tidig Luleåledning. Sanda Okocyte, Hollie Mershon och Agnes Nordström klev fram och förde gästerna till ledning med 17-9 efter den första perioden.

I den andra perioden fortsatte Udominate att ha grepp om händelserna. Och när Klaudia Lukacovicovà sänkte 28-41 var ledningen större än någonsin. I den tredje perioden fick dock Luleå tidigt kontakt genom Katie Bussey och Allis Nyström och åt sig sakta men säkert tillbaka in i matchen. När Katie Bussey sänkte en trepoängare var hemmalaget ikapp, 47-47.

Just Bussey kom senare att sänka ytterligare en trepoängare som fick taket i Luleå Energi Arena att lyfta, skottet innebar ledning för första gången sedan de inledande minuterna för Visschers gäng och nu hade de momentum. I den efterföljande minuten stod det och vägde med flera turn overs och det var inte förrän Allis Nyström lade i 60-55 som spiken kom. Luleå kunde glida iväg till ledning med 71-59 och två trepoängare i slutsekunderna av Udominate var bara kosmetika, matchen avgjord och Luleå fick fira för fjärde året i rad.

SM-final 4, Luleå Basket – Udominate Basket 71-65 (9-17, 19-24, 21-10, 22-14)

Poäng i Luleå: Janis Ndiba 20, Allis Nyström 18, Jelena Antic 13, Katie Bussey 12, Anna Barthold 6, Candice Warthen 2.
Poäng i Udominate: Santa Okockyte 20, Hollie Mershon 16, Tanya Massamba 9, Klaudia Lukacovicová 8, Martina Stålvant 6, Zenta Melnika 4, Agnes Nordström 2.

• Sport

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten.