Skip to main content

​En ny era för skånelängan

Blogginlägg   •   Nov 14, 2016 17:23 CET

När Carina och Mikael Arneryd bestämde sig för att flytta ut till sommarhuset på heltid, valde de att bygga om den gamla skånelängan för att den skulle passa deras liv året om. Fler fönster och en öppnare planlösning bidrog till en ljusare och luftigare bostad. Och med det påbyggda orangeriet Victoria förlängs utesäsongen med flera månader.

Här i den gamla skånelängan strax utanför Sjöbo tillbringade Carina Arneryd barndomens alla sommarlov och jular. Så småningom blev det ett sommarparadis även för hennes och maken Mikaels tre barn. Banden till huset och platsen är starka och när barnen flyttat hemifrån bestämde sig paret för att flytta ut från stan på heltid.

– Men vi kände att vi ville anpassa huset för ett liv året om. Det behövde isoleras och vi vill få in mer ljus och luft i rummen som var ganska små och mörka, berättar Carina.

Men hur anpassar man en klassisk skånelänga till ett modernt liv utan att förstöra den speciella karaktären? Familjen spånade och skissade och även de tre vuxna barnen engagerade sig. En del av svaren hittade man i Qvesarum Byggnadsvårds showroom i Slogstorp.

– Jag har alltid gillat sortimentet och nu kändes det helt rätt för det här huset, säger Carina.

Fönster för vackra utsikter

Åsa Thunberg på Qvesarum Byggnadsvård blev ett bollplank i processen. Bland annat när det gällde val av fönster och hur de skulle placeras. Åsa minns särskilt planeringen av den nya matsalsdelen som familjen byggt till mot norr.

– Jag kom dit när man slagit upp ett stort hål i den norra väggen för att påbörja tillbyggnaden. Där var en fantastisk vy mot hagar och fält och det kändes självklart att vi skulle ta vara på det och satsa på många fönster.

Med taket öppet upp i nock, tio spröjsade fönster och en dubbel glasdörr mot trädgården känns den nya matsalen som en ljus och luftig veranda. Den nya utsikten inspirerade också till en satsning på trädgården med klassiska gångar och blommande rabatter.

Ett kök som passar huset

Även köket, som ligger i huslängans västra del behövde uppdateras för att bli mer funktionellt. Men precis som i övriga huset var man mån om att det skulle ha en stil som stämde med husets ålder och karaktär. Valet föll på ett Qvesarumkök som kunde anpassas till rummets förutsättningar. Här låg sedan lång tid tillbaka ett gammalt tegelgolv.

– När vi började riva väggar förstördes tyvärr golvet, men då kunde vi ersätta med Qvesarums handslagna tegelgolv, berättar Carina.

En plats för avkoppling

I vardagsrummet tronar en stor öppen spis i gråsten som Carinas föräldrar en gång i tiden murade upp av stenar som de själva grävt upp ute på fälten. Då som nu sprider spisen värme och skön stämning när man slår sig ner i sofforna framför.

För hela familjen är huset en plats för avkoppling och samvaro.

– Att komma hem hit är lite som att åka på retreat, säger sonen Peter som bor i Stockholm.

För Carina och Mikael har livet på landet också lett till att de tillbringar mycket mer tid utomhus. Mikael spelar golf på banan som ligger ett stenkast från hemmet. Carina pysslar med sina Alpackorsom går i hagen intill trädgården. Och så tar hon hand om sina växter och odlingar – i orangeriet frodas tomater.

Uteliv i orangeriet

Satsningen på ett orangeri handlade om att förlänga utesäsongen, att kunna vara ”nästan” ute även när det regnar och blåser. Men det skulle ligga så nära huset som möjligt och så blev det verkligen.

– Åsa kom med förslaget att vi skulle bygga ihop orangeriet med huset och det blev verkligen lyckat. Det är så lätt att gå ut hit och under sommarhalvåret är det här både vardagsrum och matrum.

Orangeriet Victoria i FSC-märkt teak är på 15 kvm men har här förlängts med en passage som förbinder det med huset. Carina och Mikael har inrett med vackra äldre möbler och mattor som bidrar till en varm och ombonad känsla. I fönstren står vacker keramik som Carinas föräldrar köpte av den lokala keramikern Elfstrand på 1940- och 50-talet.

– Många möbler och detaljer i vår inredning har funnits i det här huset så länge jag kan minnas. De hör hit, konstaterar Carina.

Idag är det gamla släkthuset ett 200 kvm stort, ljust och modernt hem med gott om plats för familj och vänner. Men karaktären och husets hjärta är intakt, tycker hela familjen.

– Det har varit en tidskrävande process så klart, men resultatet är bättre än vi någonsin hade kunnat tänka oss.


Den gamla skånelängan har fått en rejäl ansiktslyftning och byggts på med ett Victoria-orangeri. Gårdsplanens ursprungliga stenläggning knackades fram i samband med renoveringen.

Med det tillbyggda Victoria-orangeriet har utesäsongen förlängts betydligt. Gårdsplanens ursprungliga stenläggning knackades fram i samband med renoveringen.

Orangeriets dubbeldörrar har öppnats upp mot gårdsplanen. På golvet ligger handslaget tegel från Qvesarum.

Orangeriet har byggts ihop med huset med en passage som har fått samma fönster och tak.

Från huset kliver man rakt ut i orangeriet Victoria som sommartid fungerar som både matrum och vardagsrum.

I orangeriet finns flera exempel på gammal, lokal Elfstrandkeramik som Carina ärvt av sina föräldrar.

Den väderbitna bänken har stått i trädgården i decennier.

Alpackorna Hasse, Herkules och Håkan är trevligt sällskap och ska med tiden ge ull till vackert garn.

Ut mot hästhagarna i norr har familjen byggt ut huset med en stor matsal. Sammanlagt tio fönster ger det massor av ljus och en känsla av klassisk veranda.

Till huvudentrén valde familjen Qvesarums klassiska dörr Brantevik i oljad teak.

Till det nya köket valde Carina och Mikael Qvesarums modell Gotland. Till höger ses de murade väggarna till den gamla bakugnen som en gång i tiden var gårdens hjärta. Längre bort anas den nya matsalen med sitt generösa ljusinsläpp.

Till det nya köket valde Carina och Mikael Qvesarums modell Gotland och handslaget tegel till golvet. Spisen är placerad i köksön mitt i rummet så att den som lagar mat har kontakt med övriga huset.

Till det nya köket valde Carina och Mikael Qvesarums modell Gotland och handslaget tegel till golvet. Spisen är placerad i köksön och snett till höger ses matbordet i den nya ljusa tillbyggnaden.

I samband med renoveringen valde Carina och Mikael att ta bort väggpartier och skapa en mer öppen planlösning på bottenvåningen. Till vänster anas köket och till höger den nybyggda matsalsdelen. Den stora spisen som Carinas föräldrar murade upp redan på 1950-talet, är än idag husets hjärta.

Med sammanlagt tio höga fönster har matsalsdelen fått en ljus och verandaliknande karaktär. Härifrån har man milsvid utsikt över fält och beteshagar.

Den nybyggda matsalsdelen har med sina många fönster en härlig verandakänsla. Runt bordet finns gott om plats för släkt och vänner. På golvet handslaget tegel, precis som i köket.

Ombyggnaden blev ett gemensamt familjeprojekt där även Carina och Mikaels vuxna barn, Peter, Rebecka och Philip, kände stort engagemang. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera