Gå direkt till innehåll
Ababa Lama vann DN Stockholm Halvmarathon

Första starten gick klockan 15.30 och 16.05 var alla löpare ute på banan i det härliga vädret. 13.473 löpare startade i årets DN Stockholm Halvmarathon. Först i mål denna soliga dag  var Ababa Lama, Hälle IF, på fina tiden 1:04:47. Ababa som egentligen är specialist på 5 000 meter, vann SM-milen i Malmö i somras. Idag tävlade han för första gången på halvmaratondistansen.

– Målet var att springa under 1:05 och det fixade jag ju.  Jag är väldigt nöjd med loppet och kände mig stark hela vägen. Fram till 12 km låg vi fem stycken i en klunga, sen ryckte jag och sololöpte resten av sträckan. Jag är i bra form nu, sa Ababa Lama bara några minuter efter målgången.

På andra plats kom Johan Larsson, Strömstad LK, på 1:06:06, trea blev Ebba Tulu Chala, (ERI) på 1:07:15. Ababa och Johan tog dessutom SM-guld och SM-silver. SM-brons tog Fredrik Johansson på 1:07:29.

Först i mål av damerna var Lena Eliasson, Hässelby SK, på 1:15:18 som tog ledningen direkt efter start och höll den loppet igenom.

– Härligt, den här var mitt första SM-guld i friidrott . Planen var att hålla 3.30 min/km men det blev betydligt snabbare än så i början.  Jag var väldigt trött de sista sju kilometerna, men nu är jag väldigt, väldigt glad, sa Lena Eliasson bara någon minut efter målgång.

På andra plats kom Louise Nilsson, Malmö Al, på 1:15:42 och trea blev Frida Lundén, FK Studenterna, på tiden 1:16:28. Louise tog SM-silver och Frida tog SM-brons.

Till resultatlistan

Stockholm Marathon Gruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med ASICS Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vår Ruset, Bellmanstafetten, DN Stockholm Halvmarathon och Tjur Ruset de lopp som lockar flest löpare. Över 250 000 löpare deltar årligen i klubbarnas tävlingar. Stockholm Marathon Gruppens uppgift är att arrangera dessa tävlingar.

Den övergripande målsättningen är att arrangera högkvalitativa tävlingar för alla typer av löpare – både elit och motionärer och därmed bidra till ökad träningsglädje och i förlängningen en förbättrad folkhälsa.

David Fridell

Presskontakt Verksamhetschef 070-254 85 76

Marathongruppen är Sveriges ledande arrangör av motionsevenemang.

Marathongruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med adidas Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vårruset, Convinistafetten, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset de evenemang som lockar flest deltagare. 200 000 löpare deltar årligen i klubbarnas evenemang. Marathongruppens uppgift är att arrangera dessa tävlingar. Hela det ekonomiska överskottet evenemangen gör går tillbaka till idrotten.