Pressmeddelande -

Sverige körde över Finland i VM-premiären

Efter en mållös förstaperiod i VM-premiären mot Finland lossnade målskyttet rejält i mittperioden. Sverige gick ifrån till 5-0 och vann till slut matchen med klara 8-2.

Efter en avvaktande matchinledning var Therese Karlsson närmast att inleda det svenska målskyttet då hon efter halva perioden forecheckade föredömligt och vann boll, men Jonna Mäkelä i finska målet räddade Karlssons friläge. Sverige satte hög press och gav finskorna stora problem i försvarsspelet. De blågula etablerade långa anfall och skapade en handfull klara målchanser, men Mäkelä storspelade och stod för flera kvalificerade räddningar. Sverige dominerade men gick mållösa ur inledningsperioden som slutade 0-0.

- Man blir alltid lite orolig när målvakten ser ut att växa till en jätte, men samtidigt siktade vi mitt på henne i våra avslut. Inför andra perioden ville vi äga mer boll men i övrigt fortsätta trumma på som tidigare, säger förbundskapten Curt Söderström.

Sverige fick en fin start på mittperioden, en förlösande sådan. Sandra Mattsson gjorde efter 3.48 sitt och Sveriges första VM-mål. Med full fart från mittplan störtade hon rakt på mål där hon iskallt rundade Mäkelä och med backhand tryckte in 1-0 till Sverige. Minuter därpå tryckte Anna Wijk distinkt in 2-0 efter att ha snappat upp en retur från Therese Karlsson. Sverige behöll farten och bolltempot vilket gav utdelning. 3-0 kom genom Sandra Mattsson som snyggt placerade in bollen på friläge efter att ha blivit frispelad av Anna Jakobsson.

Iza Rydfjäll, som började matchen på bänken, fick komma in i Sveriges första numerära överläge. Och det blev succé direkt. Med ett hårt och välplacerat dragskott i krysset gjorde hon sitt första VM-mål och 4-0 var ett faktum. Sverige gick till pausvila med 5-0-ledning efter att firma Mattsson/Jakobsson utnyttjat en spelvändning.

- Det kändes som en utspelning. Det är inte finskorna som är dåliga, utan vi är så här bra. Det var oerhört glädjande att se, säger Söderström.

Finland fick en smakstart på den tredje perioden där de efter 53 sekunder lyckades spräcka Malin Marklunds nolla och reducera till 5-1. En minut senare kom även 5-2 efter att finskorna pressat högt och framtvingat slarv i Sveriges försvarsspel. Men närmare än så kom aldrig Finland. Sverige vann till slut VM-premiären med 8-2 efter en övertygande insats i 60 minuter. Poängbäst i Sverige var Sandra Mattsson som noterades för tre mål och en assist.

- Sandra Mattsson är matchens gigant. Hon fullständigt äger finskorna och dominerar i både närkampsspelet och matchprotokollet, säger Söderström och fortsätter:

- Vi tar med oss ett ännu större självförtroende efter den här matchen. Vi visar vilket starkt lag Sverige är och hur jobbiga vi är att möta. Vi har tre förstafemmor som pumpar på och hotar från i stort sett varje position.