DU18-EM: Sverige vidare till kvartsfinal trots förlust mot Spanien

Sverige var på gång och hade ett litet grepp om matchen mot Spanien när Cleo Forsman tvingades utgå med en lårskada. I hennes frånvaro blev den spanska returdominansen för stor samtidigt som Sverige tvingades klara sig utan ett av sina största offensiva hot.

22-22 efter en period och ledning med 31-26 i den andra perioden. Då hände det som inte fick hända. Cleo Forsman skadade sig och tvingades kliva av. När även Farhiya Abdi behövde vila tog Spanien chansen att rycka åt sig ledningen. Snabbt gjorde de 0-9 och Sveriges spel var sig inte likt.

Tredje perioden visade sig vara nyckeln till matchen. Cleo Forsman bytte in igen. Men hårt lindad om ena låret kunde hon inte göra sig själv rättvisa och Spanien var inte sena att utnyttja läget. Till skillnad från träningsmatcherna just innan EM, då Sverige och Spanien möttes, fanns nu Doukolé Blé med i det spanska laget. Och hon gjorde enorm skillnad. 17 returer, varav nio offensiva, slet den stora spanjorskan ner. Spanien vann returmatchen med förkrossande 26-46 och poängmässigt vann man den tredje perioden med 14-26.

Sverige hade dock en utmärkt "run" i början av fjärde perioden. Den inleddes med en trea från Jennifer Kücükkaya. Sedan hittade Jennifer fram till Sally Kabengano med en fin passning som gav poäng. Sally hade även en drive som resulterade i straffkast. Sandra Ngoie, som är en av Sveriges bästa skyttar, vågade äntligen skjuta i en trea och Binta Drammeh fyllde på med ännu en trippel. Då var underläget nere i endast nio poäng.

Men närmare kom inte svenskorna den här kvällen. Spanien hittade tillbaka i flytet efter en timeout och kunde tillslut glida ifrån till 66-82.

I och med att Serbien slog Lettland och att Belgien slog Polen så är Sverige klart för kvartsfinal trots förlusten mot Spanien. Lettland kan som bäst komma upp i samma poäng som Sverige och då avgör det inbördes mötet (som Sverige vann). Frågan är bara om kommer till kvartsfinal som tredje- eller fjärderankat lag. Matchen mot Belgien i morgon kl 18:15 blir direkt avgörande.

Se delar av presskonferensen här.

Svensk Baskettelevision väljer att fokusera på och visa det positiva. Här ser du highlights från matchen.

Sverige-Spanien: 66-82 (22-22, 14-18, 14-26, 16-16).

Poänggörare Sverige: Farhiya Abdi 12, Binta Drammeh 12, Sally Kabengano 11, Cleo Forsman 8, Jennifer Kücükkaya 8, Frida Fogdemark 8, Sandra Ngoie 5, Hayet Neffati 2.