”16 Mart kimyasal silahlara karşı mücadele günü ilan edilsin”

News   •   Mar 18, 2012 05:30 EET

Saddam rejiminin Kürt halkına yönelik yok etme girişimlerinden biri olan Halepçe katliamının 24. yıldönümü dolayısıyla Stockholm’de düzenlenen anma toplantısında katliamın gerçekleştirdiği 16 Mart tarihinin kimyasal silahlara karşı mücadele günü olması istendi.

Bir silahlı saldırı sonucu öldürülen İsveç’in eski Başbakanı Olof Palme’nin mezarının bulunduğu Adolf Fredrik Kilisesinde düzenlenen Halepçe anmasına Avrupa Birliği Bakanı Brigitta Ohlsson, Sol Parti eski Lideri ve Milletvekili Lars Ohly, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Genel Sekreteri Carin Jämtin, Çevre Partisi Yeşiller Eş Başkanı Åsa Romsson katılarak, katliamı ve kimyasal silah kullanımını protesto eden konuşmalar yaptılar.

Toplantıda Halepçe’de yaşamını yitirenleri anmak için saygı duruşunda bulunuldu ve katliamı konu alan bir film gösterildi. Kürt sanatçıları da acıklı şarkılar ve türküler söylediler.

Aynı zamanda anma toplantısının sunuculuğunu da üstlenen Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi  yaptığı konuşmada Saddam döneminde 183 bin Kürdün öldürüldüğünü, Halepçe katliamının Kürtlere yönelik en vahşice katliamlardan biri olduğunu söyledi.

Kürt Fedarasyonu Başkanı Aycan Şermin Bozarslan Halepçe’de 24 yıl önce çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 5 bin Kürdün kimyasal ve biyolojik silahlarla öldürüldüğünü, 7 bininin yaralandığını hatırlattıktan sonra ölen ve yaralananların tek suçlarının Kürt olmaları olduğunu söyledi. Halepçe katliamını Kürtlere yönelik bir soykırım olarak niteleyen Bozarslan yeni katliam ve soykırımların engellenmesi için 16 Mart gününün tüm Dünyada kimyasal silahlara karşı mücadele günü olarak ilan edilmesini istedi.

Çevre Partisi Eşbaşkanı Åsa Romsson  Halepçe’de kullanılan kimyasal silahları Saddam rejimine satan ülke ve şirketlerin  katliamındaki sorumluluklarını kabul etmelerini istedi.

Avrupa Bakanı Brigitta Ohlsson Iran ve Suriye’deki Kürtler üzerine baskılara dikkat çektikten sonra Kürtlerin tüm diğer halklar gibi kendi kaderlerini belirleme hakları olduğuna vurgu yaptı.

Lars Ohly Kürtleri katleden silahların İngiltere, Almanya ve ABD tarafından Saddam rejimine satıldığını belirttikten sonra bu ülke ve İsveç’in hala diktatörleri silahlandırmaya devam ettiklerini söyledi. Yeni Halepçelerin olmamasının yolunun  örgütlenmek ve mücadele etmekten geçtiğini ifade etti.

Murat Kuseyri/Stockholm