Avrupa’da her beş çocuktan biri yoksul

News   •   Nov 05, 2010 07:03 EET

Avrupa’da her beş çocuktan biri yoksul

Eurochild adlı örgütün bu yılkı konferansı İsveç’in Örebro ilinde 3-5 Kasım tarihlerinde toplandı. 23 Avrupa ülkesinden 200 delegenin katıldığı konferansın bu yılkı teması Avrupa ülkelerinde artmakta olan çocuk yoksulluğu. 3 gün süren konferansta delegeler çocuk yoksulluğuna karşı alınması gereken önlemleri tartıştılar.

Avrupa Birliği tarafından yayınlanan istatistikler Avrupa’da 19 milyon çocuğun veya bir başka değişle çocukların % 19’unun yoksulluk sınırı altında yaşadığını gösteriyor. Yoksul çocuklarının oranının en fazla olduğu ülkeler ise % 26 ile Polonya ve Letonya. En düşük olduğu ülkeler ise İskandinav ülkeleri.  Böyle olmakla birlikte İsveç’te çocukların % 10’nu oluşturan 250 bini aşkın çocuk yoksulluk içinde yaşıyor.

Hükümeti oluşturan dört sağ partinin uygulamaya koyduğu yeni liberal politikalar yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayılarının artmasına neden oldu. Çocuk Esirgeme Kurumu (Radda Barnen)’in uzmanlarından Karin Fyrk İsveç’te en temel ihtiyaçları karşılanamayan, yeteri kadar beslenmeyen ve mevsimlik giysileri bulunamayan çocuklar bulunduğunu söyledi. En yoksul çocukları ise ülkeye yeni gelen göçmen ailelerinin çocukları ile anne ve babası ayrı yaşayan çocuklar oluşturuyor.

Uzmanlar yoksulluğun çocuklar üzerinde yaşamboyu süren etki yaratacağını ve topluma pahalıya mal olacağı uyarısında bulununarak Avrupa Birliği’nin çocuk yoksulluğuna karşı mücadeleye öncelik vermesini istiyorlar.

Murat Kuseyri/Stockholm