Borlänge Belediyesi Diyarbakır’la işbirliği yapacak

News   •   Nov 28, 2010 11:43 EET

Borlänge Belediyesi Diyarbakır’la işbirliği yapacak

Kürdistan’daki belediyeler ile İsveç’teki belediyeler arasındaki ilişkiler giderek güçleniyor. Geçtiğimiz günlerde Söderhamn Belediyesinin Nusaybin’i kardeş belediye olarak kabul etmesinin ardından dün de Borlänge Belediyesi Belediye Meclisi Diyarbakır Belediyesi ile işbirliği ve ortak projeler yapma kararı aldı. Irkçı ve yabancı İsveç Demokratları ile hükümetin büyük ortağı Moderat Parti’nin karşı çıktığı karar Sosyal Demokrat, Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller, Halk Partisi, Merkez Partisi ve Hıristiyan Demokratlar’ın oylarıyla kabul edildi.

Yerel radyo ve televizyon kanalının naklen yayınlandığı ve 2 saat süren toplantı hararetli tartışmalara sahne oldu. Toplantı aynı zamanda yabancı ve ırkçı partinin teşhir ve tecrit edildiği bir platforma dönüştü. Kürt yurtseverleri ve ilerici İsveçli ve yabancılar Diyarbakır’la dostluğun geliştirilmesine karşı çıkan ırkçı partinin sözcüsü Marie Edenhager’i entegrasyonu engellemek ve kafatasıcılığı yapmakla suçladılar. Sosyal Demokrat İşçi Partisinden Josef Erdem Borlänge’de yaşayan Kürtlerin çok kültürlü olduklarını ve Diyarbakır’la ilişkilerin gelişmesinin İsveç ve Kürt halkları arasındaki bağların ve entegrasyonun gelişmesine hizmet edeceğini söylerken Edenhager yabancılara yönelik asimilasyon politikası uygulanmasını istedi. Belediye Meclis Üyelerinin çoğunluğu ırkçı partinin temsilcisine sert tepki gösterdiler. Kürt asıllı Leyla Celic asimilasyondan kurtulmak için dünyanın dört bir tarafından kaçıp sığındıkları bir ülkede asimilasyonu kabul etmeyeceklerini söyledi. Liberal eğilimli Halk Partisi temsilcisi ise illerinde en iyi sağlayan göçmen grubunun Kürtler olduğunu vurguladı ve belediye olarak Diyarbakır ile ilişkilerin gelişmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

49 bin nüfuslu Borlänge’de 2000 civarında Kürdistanlı yaşıyor. Kürtlerden 100’nün esnaflık yaptığı ilde Kürdistanlılar pek çok dalda başarıya imza atmışlar. Okula giden Kürt öğrencilerin % 96’sı ana dil eğitimine katılıyor. Kürtlerin 2004 yılında kurdukları Dala Kurd futbol takımı kısa bir sürede büyük bir performans göstererek İsveç 1. ligine çıkmayı başardı. Kürt dernekleri ise değişik kültürel, sanatsal ve sosyal faaliyetler örgütlüyorlar.

Önergenin mimarı Josef Erdem iki belediye arasındaki dostluk ve işbirliğinin tohumlarının ilk kez bir sanatçı olan eşi Suzana Barmani ile birlikte katıldığı 2006 yılında yapılan Diyarbakır Kültür Festivalinde atıldığını söylüyor. Festivalden sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir kendilerini çay içmeye davet etmiş. Böylelikle iki belediye arasında ortak projeler yapılması ile sonuçlanacak olan dostluk ve işbirliği başlatılmış. İsveç’e dönüşünde hazırladığı önergenin altına Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller temsilcileri de imza atarak destek vermişler.

4 yıl süren çabalardan sonra önergesinin kabul edilmesinden hoşnutluk duyan Erdem en kısa sürede gerçekleştirebilecekleri ortak projeleri belirlemek için Diyarbakır Belediyesi ile ilişki kuracaklarını söylüyor.

Murat Kuseyri/STOCKHOLM