Cezaevlerindeki gazeteciler İsveç parlamentosunun gündeminde

News   •   Feb 11, 2011 01:46 EET

Sol Parti Stockholm Milletvekili Amineh Kakabaveh Türkiye cezaevlerindeki gazeteci ve yazarların durumlarını verdiği bir soru önergesi ile İsveç Parlamentosunun gündemine taşıdı. Kakabaveh Sol Parti’nin Türkiye’nin ancak demokrasi ve insan hakları ile ilgili temel talepleri yerine getirdiğinde Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. İsveç’in insan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğü alanında ilerlemeler olacağı umuduyla Türkiye’nin Avrupa Birliğine aday ülke olarak alınmasını desteklediğini hatırlatan Sol Parti Milletvekili son dönemde iktidarı ve rejimi eleştiren gazetecilere, muhaliflere yönelik baskı ve saldırıların arttığına dikkat çekti. Türkiye’nin son yıllarda Avrupa Birliği tarafından takdirle karşılanan reformlar yaptığını, ancak yasaların pratikte uygumanmasınıda büyük sorunlar yaşandığının altını çizdi. Türkiye’de düşünce ve basın özgürlüğünü kısıtlayan eski yasaların hala yürürlükte olduğunu hatırlattı.

50 civarında gazetecinin cezaevinde tutulduğunu, 700 gazeteci aleyhinde dava açıldığını belirten Kakabaveh Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürlerine 169 ve 138 yıl hapis cezası verilmesinin kabul edilemeyecegini söyledi. Avrupa Birliği ve İsveç Hükümetine basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları prtoesto etme ve cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmaları için harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Kakabaveh İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e düşünce ve basın özgürlüğünü ihlal eden Türkiye’ye eleştiri yöneltmeyi düşünüp düşünmediği sorusunu yöneltti ve cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılmaları için harekete geçmesini istedi.

Konu hakkındaki sorularımızı cevaplayan Kakabaveh Dıyarbakır’daki KCK duruşmalarına da dikkat çekti. Sol Partiyi temsilen duruşmaları izlediğini belirten Kakabaveh belediye ve politikacıların suç işlediklerine dair hiç bir somut delil bulunmadığını belirtti ve sanıkların ana dillerinde savunma yapmalarının engellenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. AKP iktidarının sadece Kürtlere değil işçilere de baskı yaptığını belirten Kakabaveh Torba Yasasını protesto etmek isteyen işçi ve memurlara yapılan saldırıları da kınadıklarını söyledi.

Parlementoda konferans

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı ve saldırılar 10 Mart günü  İsveç Parlamentosunda siyasi parti temsilcileri, basın ve yayın kuruluşlarıyla sendikaların katılacağı bir konferansta masaya yatırılacak. Sol Parti’nin girişimi ile yapılan konferansta özellikle cezaevlerinde bulunan yazar ve gazetecilerin durumlarının ele alınacağı belirtiliyor. Bu arada cezaevlerinde bulunan gazetecilerin serbest bırakılmaları için Avrupa Gazeteiciler Federasyonu tarafından başlatılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kart gönderme kampanyası sürüyor.

Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar artıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler de bir basın açıklaması yaparak Türkiye’de gazetecilere yönelik artan saldırıları protesto etti. Açıklamada Türk yasalarında basın ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 25 madde olduğu belirtiliyor. 1991 yılından kalma Terörle Mücadele Yasası’nın basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri olduğu 13 yazı işleri müdürü ve yayıncının bu yasayı ihlal etmekten yargılandıklarının altı çiziliyor. Kürt ve Ermeni sorunun ele alanlarla, Mustafa Kemal Atatürk’ü eleştirenlerin dava açılma riski ile karşı karşıya oldukları belirtilen açıklamada yasalardaki düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan tüm maddelerin kaldırılmaları isteniyor.

Murat Kuseyri/Stockholm