Evrensel

Demonstration utanför USA ambassaden

News   •   Dec 06, 2009 14:33 EET

Lördagen den 5 december dök plösligt ett 30 tals personer utanför USA Ambassaden i Stockholm för att protestera USA imperialismen och stödja Kuba. Demonstranter krävde att blockaden mot Kuba skall upphävas och de fem Kubaner som sitter i fängelse i USA skall friges. De marscherade kring USA Ambassaden och ropade ”USA ut ur Latin Amerika”, ”Kuba Si, Yankee No”, ”Krossa USA Imperialismen”’ ”Obama YesYou Can, Free The Kuban Five” 

Personalen som jobbade i USA ambassaden kallade polisen och en vakt tog och filmade demonstranter. Polisen har sagt att demonstrationen var inte laglig men valde att inte ingripa.

De var några Kubaner bland demonstranter. De var där för att protestera USA:s politik mot Kuba. En av de var Jose Manuel Cue Pozo. Han är ingenjör och gift med en svensk. Han är förbannad på USA:s politik mot Kuba.

-         USA:s blockad drabbar kubanska folket hårt. Om det skulle inte finnas någon blockat mot Kuba våran folk ska leva mycket bättre. Utan blockad vi kunde utveckla kultur, utbildning. I Kuba finns det mycket bra mänskliga resurser men blockaden hindrar allt.

Han kräver att blockaden mot sitt hemland ska upphävas omedelbart och de fem kubaner som sitter i fängelse skall friges.

-         De fem sitter i fängelse för att de ville stoppa terroristernas attack mot vårt land. Alla rätt har rätt att försvara sig mot terrorist attacker. Jag bodde i Havanna och jag vittnade hur terrorister angrepp och dödade en italiensk turist. De fem försökte att hindra såna attacker. USA kallar de spioner. Men för oss Kubaner de är inte spioner utan anti-terrorister. Därför måste de släppas omedelbart.

Murat Kuseyri