Güney Kürdistan’daki katliam Stockholm’de protesto ediliyor

News   •   Feb 23, 2011 06:00 EET

17 Şubat günü Süleymaniye’de yolsuzluk ve adaletsizlikleri protesto edenlere yönelik katliam Stockholm’de yapılan eylemlerle protesto ediliyor.

İsveç’teki bazı Kürt örgütleri ve kuruluşları Güney Kürdistan halkına karşı girişilen saldırıları protesto etmek amacıyla “17 Şubat Komitesi” olarak adlandırdıkları bir örgütlenmeye gittiler. Komite halka saldıranların adalet karşısına çıkarılıp yargılanmalarını talep ediyor. Güney Kürdistan halkının mücadelesine destek vermek ve katliamı protesto etmek amacıyla Pazartesi akşamı Stockholm’ün Sergel Meydanında yaklaşık 400 kişinin katıldığı bir protesto gösterisi yapıldı. Gösteride katliamı protesto eden konuşmalar yapıldı ve sloganlar atıldı.

Salı akşamı da protesto gösterileri devam etti. Akşam saatlerinde yine aynı meydanda toplanan göstericiler mumlar yaktılar ve sloganlar atarak  Güney Kürdistan halkı üzerindeki baskı ve saldırıları protesto ettiler.

Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh bir zamanlar Kürt halkının özgürlüğü için silaha sarılanların şimdi özgürlük isteyen Kürtleri katletmelerini skandal olarak değerlendirdi. Güney Kürdistan’da sınıflar arası çelişkilerin, adaletsizliklerin ve yolsuzlukların arttığına dikkat çeken Kakabaveh Bölgesel Kürt yönetimini halkın sesine kulak vermeye çağırdı.

Soykırım Karşıtı İnsan Hakları Örgütü CHAK Başkanı Nader Kadir de yolsuzluk ve rüşvete karşı adalet ve özgürlük talepleri ile gösteri yapanlara ateş açılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi. Olayların sorumlularının yargı karşısına çıkarılmasını talep etti. Kadir Barzani ve Talabani’ye de görevlerini bırakmaları ve istifa etmeleri çağrısında bulundu.

Sol Parti liderinden göstericilere destek

Yazılı bir basın açıklaması yapan Sol Parti Lideri Lars Ohly Güney Kürdistan’da gösteri yapanlara ateş açılmasını sert bir biçimde kınadı. 2008 yılının Kasım ayında Güney Kürdistan’a giderek PUK ve KDP yetkilileri ile görüştüğünü hatırlatan Ohly toplantılarda özellikle demokrasinin geliştirilmesi, yolsuzluk ve eşitsizliklere karşı mücadelenin önemine değindiğini söyledi. Aynı şeyleri barışçıl bir gösteri yaparak talep eden Kürtlere saldırılmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

“17 Şubat Komitesi”  yöneticileri Güney Kürdistan’da Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla eylemleri sürdüreceklerini açıkladılar.

Murat Kuseyri/Stockholm