H&M’in giysilerinde yoğun emek sömürüsü

News   •   Nov 11, 2010 03:15 EET

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ilk mağazasını açarak Türkiye pazarına giren İsveç tekeli H&M sattığı giysilerin üretimini çoğunluğu Bangladeş, Kamboçya, Çin, Burma ve Vietnam’da bulunan 700 civarında taşeron firmaya yaptırıyor. Bu ülkelerin ortak yanları sendikal hareketin güçsüz, iş yasalarının yetersiz yetersiz olması. İşçiler çok güç koşullarda, genellikle haftada yedi günde 10-12 saat düşük ücretle çalışmaya zorlanıyorlar. Ücretlerini artırmak için direnişe geçen işçilerin eylemleri cop ve silahla bastırılıyor.

Kamboçya’da, Eylül ayında hükümet ayda 61 dolar olan asgari ücretin 4 yıl süre ile dondurulmasını kararlaştırdı. Çoğunluğu asgari ücretle çalışan tekstil işçileri karara sert tepki gösterdiler. 90 fabrikada 200 bine yakın işçi direnişe geçti. Direnişi bastıran güvenlik güçleri 94 sendika liderini tutukladı. Sendikacılar halen mahkemeye çıkarılmayı bekliyorlar. İşverenler de 800 civarında mücadeleci işçinin işine son verdiler. İşten atılan işçilerin bazıları H&M’e üretim yapan fabrikalarda haftada yedi gün, günde 10 saat ağır sömürü altında çalışıyorlardı.

H&M’in en büyük ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Persson Kamboçya’da olanlar hakkında “Ücretlern seviyelerini etkileyebileceğimizi sanmamız romantik, saf bir hayaldir. Biz yoksul ülkelerde iş imkanı yaratıyoruz ve bundan da onur duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

“Yoksul ülkelerde imkanı yaratan” H&M geçtiğimiz yıl 16,4 milyar kron kar etti. Stefan Persson da en zenginler sıralamasında 22,4 milyar dolarlık servetiyle İsveç’te 2. Dünyada da 13. Sıraya yükseldi.

İsveç ve Avrupa’nın en büyük giyim tekeli olan H&M’in 38 ülkedeki 2000 civarındaki mağazasında 76 bin çalışanı bulunuyor.

Murat Kuseyri/Stockholm