İran heyetine İsveç’te boykot ve protesto

News   •   Nov 06, 2010 06:49 EET

İran heyetine İsveç’te boykot ve protesto

İsveç eğitim sistemini incelemek amacıyla 4-5 Kasım tarihlerinde Stockholm’de bulunan milletvekillerinden oluşan İran heyeti tepki ve protestolarla karşılandı. Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller ve Halk Partisi parlamentoda milletvekilleri ile yapılan toplantıyı boykot ederlerken, parlamento binası önünde protesto gösterileri yapıldı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi yetkilileri ise boykotun sorunu çözmeyeceğini belirterek İranlı milletvekilleri ile görüştüler. Halk Partisi dışpolitika sözcüsü Fredrik Malm diyalogun boykottan daha iyi sonuç vereceğini sanmanın saflık olduğunu söyledi ve İran hükümetinin görüşmeleri rejimin meşruiyetini savunmak için kullanabileceği uyarısında bulundu. Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de İran hükümeti ile 30 yıldır sürdürülen diyalogun olumlu bir gelişmeye yol açmadığı,  işçiler, halk, kadınlar ve Kürt halkına yönelik baskı ve katliamlar devam ettiği için İranlı milletvekilleri ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Anders Jörle  ise ziyaret talebinin İran’dan geldiğini bu nedenle de resmi olarak kendilerinin ev sahibi olmadığını,İran’la diplomatik ilişkileri olduğu için bu tür ziyaretlerin olağan üstü görülmemesini gerektiğini söyledi.

Değişik siyasi grup ve partilere mensup İranlı gruplar parlamento binasının önünde İran rejimini ve İsveç’in tutumunu protesto eden gösteriler yaptılar. İdamların durdurulması ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep eden pankratlar taşıyan ve sloganlar atan göstericilerden bazılarının da taşlanarak ölüm cezasına çarptırılan Sakine Astiyani’nin resimlerini taşıdıkları gözlendi.

Murat Kuseyri/Stockholm