İranlı Mülteci Yazarlar Birliği: Demirbaş ölüme terk edilemez

News   •   Nov 27, 2011 08:58 EET

Stockholm - Sur BelediyeBaşkanı Abdullah Demirbaş’ın tedavisininin engellenmesine yönelik bir tepki de sürgünde yaşayan İranlı yazarlardan geldi. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan İranlı yazarları örgütleyen “İranlı Mülteci Yazarlar Birliği” Demirbaş’a uygulanan yurt dışına çıkma yasağının kaldırılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup yazdı.

Mektupta, Demirbaş’ın yurt dışına çıkmasının engellenmesinin temel insan hak ve özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Rahmani Cumhurbaşkanı Gül’ün yetkisini kullanarak sorunu çözmesi çağrısında bulundu.

Merkezi Stockholm’de bulunan “İranlı Mülteci Yazarlar Birliği”nin aralarında Almanya, Hollanda, Kanada ve Avustralya’nın da bulunduğu birçok ülkede 150’yi aşkın üyesi var.

Birliğin Başkanlığı görevini yürüten Behram Rahmani, İran’da da benzeri sorunları yaşadıklarını, tedavilerinin engellenen onlarca siyasi tutsak ve aydının cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği Üyeliğine aday olan ve demokratik olduğunu iddia eden Türkiye’de benzeri ölümlerin yaşanmasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

Mektubunda Rahmani “Eğer Demirbaş yaşamını yitirirse bunun sorumlusu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olacaktır. Biz halkların ve kültürlerin yakınlaşmasına katkıda bulunun ve bunun için bedeller ödeyen Demirbaş’ın yurt dışına çıkmasına izin verilmesi için Cumhurbaşkanını yetkisini kullanmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Murat Kuseyri