İsveç’te Kadınlar 8 Mart’ta eşitlik istedi

News   •   Mar 18, 2012 05:37 EET

Murat Kuseyri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İsveç’in bir çok yerleşim biriminde düzenlenen panel, toplantı, gece ve yürüyüşlerle kutlandı. Stockholm, Göteborg ve Malmö başta olmak üzere büyük illerde kadınlar meydanlara çıkarak eşitlik taleplerini haykırdılar.

Etkinliklerin en yoğun olduğu il başkent Stockholm’du. Tarih Müzesi, İşçi Eğitim Merkezi gibi pek çok kurumda kadınların sorunlarının ele alındığı panel ve konferanslar düzenlendi. Seksüel Bilgilendirme Federasyonu, RFSU Dünyada kürtajdan dolayı yaşamını yitiren kadınların durumlarına dikkat çekmek amacıyla İsveç’in 28 ilinde çocuk arabaları ile gösteriler düzenledi. Stockholm’de çoğunluğunu çocuk arabalı kadınların oluşturduğu 600 kadın şehrin merkezinden Dışişleri Bakanlığına yürüdü. Göstericiler taleplerini içeren mektubu Dışişleri Bakanlığı yetkililerine teslim ettiler. Mektupta Dünyada her gün bin kadının Kürtaj veya annelik bakımının iyi yapılmamasından dolayı yaşamı yitirdiği belirtiliyor ve İsveç Hükümetinden ölümlere son verilmesi için sorunu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nde gündeme getirmesi isteniyor.

Bir başka grup da özelleştirmeleri, işten atılmaları ve kiralama şirketlerini protesto etmek amacıyla Maria torget Meydanında gösteri yaptı. Göstericiler İsveç İl Genel Meclisi ve Belediyeler Birliği önüne gelerek özelleştirmelere ve kısıtlamalara son verilmesini talep eden sloganlar attılar. Taleplerini içeren mektubu yetkililere ilettiler.

Kadınlar saat 15.51’de işi bıraktı

Kadın örgütlerinin oluşturduğu 8 Mart Komitesi de saat 18.00 sularında Södermalm Meydanı’nda bir gösteri düzenledi. Yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen göstericiler “Eşitlik İstiyoruz”, “Cinsel ve Sınıfsal Baskılara Hayır”, “6 saatlik iş günü”, “Özelleştirmelere son”, “Burjuvaların hizmetçileri olmayacağız, tuvaletlerini kendileri temizlesinler”  sloganlarını attılar. 2000’e yakın kişinin katıldığı gösteride kadınlar “Eşit işe eşit ücret”, “Kadınlar kadılmadan devrim olmaz”, “Özelleştirmelere ve Sosyal Haklarının kısıtlanmasına hayır” yazan pankrat ve dovizler taşıdılar.

İsveç Kadın Lobisi adlı kuruluşta üyelerine sat 15.51’de işi bırakmaları çağrısı yaptı. Kadınların erkeklerden % 15 oranında daha az ücret aldığını söyleyen Kadın Lobisi kadınların her gün saat 15.51’den 17.00’a kadar bedava çalıştırıldıklarını söylediler. Çağrıya uyan dernek üyeleri saat 15.51’de işi bıraktı.

İsveç’te eşitlik yok

Birleşmiş Milletler son yıllarda bir çok kez  İsveç’i Dünya’nın en eşitlikçi ülkesi olarak ilan etti. Oysa önceki gün yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları her on İsveçliden sekizinin İsveç’te eşitlik olmadığını düşündüğünü ortaya koydu. Yoklama sonuçlarını yorumlayan Eşitlik Bakanı Nyamko Sabuni “Yaşadığımız gerçeklik bu. Bunu ailede, okulda, iş piyasasında, sağlık ve yaşlılık ve çocuk bakımında görüyoruz. Vatandaşların eşitliğin olmadığını görmeleri oldukça iyi” diyerek hükümetin yasallaştırdığı hizmetçilik kurumunun eşitliğin sağlanmasında önemli bir işlev göreceğini iddia etti. Her beş kişiden dördü hükümetini şirketlerin yönetimine kadın kotası getirme ve eğitimde kadınlara öncelik tanıma gibi önlemlerin sorunu çözeceğine inanmıyor. Buna karşın her iki kişiden biri kadınların yoğun olarak çalıştıkları işkollarında ücretlerin arttırılmasının eşitliğe katkıda bulunacağını düşünüyor.

Kadınların % 74’ü 8 Mart’ın kadınların sorunlarını gündeme getirmek için önemli bir gün olduğunu düşünürken erkekler arasında bu oran % 49’a geriliyor