İsveç'te kütüphaneler de özelleştiriliyor

News   •   Feb 19, 2011 03:10 EET

Kütüphaneler de satılık

İsveç’te sağ partilerin yönetimde olduğu belediyeler sağlık, eğitim hizmetlerinden sonra kütüphaneleri de özelleştirmeye başladılar. Stockholm’un Nacka Belediye Meclisi semtte  bulunan 6 kütüphanenin satışa çıkarılmasını kararlaştırdı. İsveç’te ilk kez kütüphaneler satışa çıkarılıyor. Sağ partilerin kalesi olarak bilinen Nacka semtindeki belediye kütüphanelerin özelleştirilmesinin öncülüğünü yapıyor.

Kütüphanelerin özelleştirilme girişimi tepki ve protestolara yol açıyor. Yöre halkı tarafından kütüphanelerin özelleştirilmesine karşı başlatılan imza kampanyasına şimdiye dek 4 bini aşkın kişi katıldı. Aydınlar da kütüphanelerin satışa çıkarılmasına sert tepki gösteriyorlar. İsveç Yazarlar Birliği Mats Söderlund Nacka Belediye Meclisine bir mektup yazarak halktan kesilen vergilerle finanse edilen kütüphanelerin ticari  ve kar elde etme amacıyla şirketlere devredilmesine karşı olduklarını belirtiyor ve özelleştirme kararının geri alınmasını talep ediyor.

Muhalefette bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SAP) yöneticileri de kütüphanelerin özelleştirilmesinin ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olacağı uyarısında bulunuyorlar. SAP’ın Grup Başkanı Mattias Qvarsell,  Bonniers gibi büyük basın yayın tekellerinin kütüphaneleri ele geçirmeleri durumunda kendi kitapları dışındaki yayınların kütüphanelerde bulunmasına izin vermeyeceklerini söylüyor.

İsveç Yazarlar Birliği kütüphanelerin özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla Nacka’da bir kütüphanenin önünde bir gösteri örgütledi. Gösteriye katılan ve çoğunluğunu yazar, şair ve yayıncıların oluşturduğu yüzlerce kişi kütüphanelerin özelleştirilmesini protesto eden içerikli pankartlar açtılar ve sloganlar attılar.

Murat Kuseyri/Stockholm