İsveçli belediyeciler ve Bask Parlamentosundan Demirbaş’a destek

News   •   Nov 30, 2011 05:31 EET

Murat Kuseyri

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı İsveç’teki meslekdaşları yanlız bırakmadı. Sol Parti’nin Stockholm Belediyesi Grup Başkanı Ann-Margarethe Livh ile Partinin Genel Meclis Üyesi Naile Aras’ın başlattıkları kampanya İsveç’in tüm illerine yayıldı. Değişik il ve ilçelerde görev yapan 145 Belediye Meclis Üyesinin imzalarını taşıyan mektup Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanına gönderildi. Demirbaş’ın düşüncelerinden dolayı yurt dışına çıkmasına izin verilmeyerek  ölüme terkedilmesinin kabul edilemeyeceği belirten mektupta şu görüşlere yer veriliyor. “Bizler İsveç’teki yerel yöneticiler olarak Sur Belediye Başkanına yapılan uygulamayi doğru bulmuyoruz. Türk devleti anadilleri olan Kürtçeyi resmi kamusal alanda kullandıklari için belediye başkanlarını ve diğer yerel yöneticileri tutuklayarak Kopenhag Kriterlerini ayaklar altına alıyor. Halk tarafından seçilen belediye başkanlari ve diğer yerel yöneticilerin görevlerini engelsiz yerine getirebilmeleri yerel demokrasinin vazgeçilmez bir koşuludur.Türk devletinin güdümünde olan mahkemeler Abdullah Demirbaşi’ın yurtdışına çıkışını engelleyerek insan haklarına ilişkin tüm konvensiyonlari çiğniyor ve halk tarafindan seçilmis bir politikacının görevini sağıklıi koşullarda yapmasını engelliyor.

Bizler aşağıda imzaları bulunan Isveç’teki yerel yöneticiler olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden ve Devletinden, Abdullah Demirbaş’in yurtdışına seyahat yasağının derhal kaldırılarak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin gereğinin yapılmasini istiyoruz.”

Bask Parlamenosu: “Yurt dışı yasağı gözden geçirilsin”

Bask Özerk Parlamentosu da Abdullah Demirbaş’ın tedavisinin yapılabilmesi için yurt dışına çıkma yasağının yeniden gözden geçirilmesini istedi.  Türkiye nezdinde girişimde bulunması için aldığı kararı  Ispanyol Hükümetine iletti. Daha önce de Bask Parlamentosunun tutuklanan BDP’liler ve Abdullah Demirbaş’ın ile endişelerini yansıtan bir açıklama yaptığı belirtilen kararda “Parlamento Demirbaş’ın hastalığını yakından takip ediyor. Türk yetkililerden daha elverişli koşullarda tedavisin yapılması için duyarlılık göstermesini talep ediyor” ifadesine yer veriliyor.