İsveç’te Mısır ve Tunus halklarıyla dayanışma gösterileri

News   •   Feb 07, 2011 01:34 EET

Hafta sonu İsveç’in değişik illeri dayanışma gösterilerine sahne oldu. Göteborg, Malmö, Boden ve Stockholm’de Mısır ve Tunus halklarını desteklemek amacıyla gösteriler yapıldı. Meydanlara çıkan göstericiler direnen Arap halklarının yanlarında olduklarını vurguladılar ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in derhal istifa etmesini talep ettiler.

Başkent Stockholm’de ilerici ve devrimci parti ve gruplar Kuzey Afrika ülkelerinde ortaya çıkan halk ayaklanmalarını desteklemek için bir araya gelerek “Dayanışma Komitesi” oluşturdular.  Komitenin çağrısı üzerine Cumartesi günü Sergel Meydanında bir protesto gösterisi yapıldı. 500’ü aşkın kişinin katıldığı protesto gösterisinde bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hans Linde Bin Ali ve Mübarek’in on yıllar boyu halklarına kan kusturduğunu hatırlattıktan sonra ayaklanan halkın rejim değişikliği istediğini söyledi. Arap ülkelerindeki diktatörlerlerin ABD ve Avrupa Birliği’nin desteği ile iktidarda kalabildiklerini vurguladı. Halk ayaklanmasından sonra batılıların iki yüzlü davranarak sanki halkı destekliyorlarmış gibi tavır almalarını emperyalizmin klasik politikası olarak değerlendirdi. Linde Tunus’a milyarlarca kronluk silah satan isveç’i de sert sözlerle eleştirdi. Diğer kitle örgütü temsilcilerin de Mübarek’in istifa etmesini isteyen konuşmalar yapmalarından sonra Mısır Büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçildi.

“Mübarek’i Nil’e At”, “Tunus ve Mısır halklarının Yanındayız”  gibi dev pankratların taşındığı mitingde “Mübarek İstifa”, “Kahrolsun Diktatörlük”, “Yaşasın Halkların Kardeşiliği”, “Yaşasın Uluslararası Dayanışma” gibi sloganlar atıldı.

Pazar günü ise aralarında Sınır Tanımıyan Gazeteciler, Barış Ve Özgürlük İçin Uluslararası Kadın Federasyonu, Kadından Kadına, İsveç Barış Derneği, Hıristiyan Sosyal Demokratlar, Hıristiyan Barış Hareketi, Adalet ve Barış için İsveçli Müslümanlar adlı örgütlerinin de yer aldığı 10 civarında kuruluş tarafından bir gösteri yapıldı. Gösteriyi düzenleyen örgütler İsveç hükümeti alanların sesine kulak vermeye çağırdılar vehükümet üyelerine  İsveç’te yapılan gösterilere katılmaları çağrısında bulundular.

Göteborg, Malmö ve Boden illerinde de yüzlerce kişinin kadıldığı dayanışma gösterileri yapıldı.

Murat Kuseyri/Stockholm