Nobel Barış Ödülü kazandıran mikro kredi borç tuzağı

News   •   Feb 24, 2011 01:53 EET

Mikro kredi değil makro borç tuzağı

2006 yılı Nobel Barış Ödülü Grameen Bank’ın kurucusu Bangladeşli Muhammed Yunus’a verildi. Nobel Komitesi banka aracılığı ile milyonlarca insana mikro krediler vererek yoksulluktan kurtulmalarına katkıda bulunduğu için Yunus’un ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Ödülden sonra Gramen Bankasını örnek alan mikro kredi veren bankalar mantar gibi çoğalmaya başladı. Bugün 100 milyonu aşkın yoksul bu bankalardan kredi alıyor.

İsveç Televizyonunun “Görevimiz Araştırma”  proğramı mikro kredinin yoksullar için bir borç tuzağı olduğunu ve Gramen Baknasının kurucusu Yunus’un 1996 yılında milyonlarca kronluk yolsuzluğa karıştığını ortaya çıkardı. Bu Norveç ve İsveç’teki kurumlar tarafından bilinmesine rağmen halktan ve kamuoyundan gizlendi ve Yunus’a Nobel Barış Ödülü verildi.

Sahte kurtuluş umudu

Mikro kredinin yaratıcısının Yunus olduğu söylenmesine rağmen bu emperyalistlerin bir projesi. Amaçlanan ise mikro krediler ile insanların yoksulluktan kurtulabileceği ezilenlere inandırmak.  Bramen Bankası 1976 yılında aralarında Bill Clinton’un da bulunduğu Emperyalist ülkelerin liderlerinin desteği ile kuruldu. Bankanın finansmanını da bu ülkelerin Dış Yardım Kuruluşları üstlendiler.Sadece  İsveç’in Dış Yardım Kuruluşu, Sida’nın bankaya yaptığı yardım 200 milyon kron. Norveç’in Dış Yardım Kuruluşu, Norad’ın Yunus’a verdiği maddi destek ise Siden’ın verdiğinin en az iki katı civarında.

Borç tuzağı

“Görevimiz Araştırma” programında çalışan gazeteciler Norad’ın gizli belgelerini ele geçirmeyi başardılar. Belgeler mikro kredi alan yoksulların borç batağına battıkları ve aldıkları borcu ödeyebilmek için yeniden borç almak zorunda kaldıklarını gösteriyor. Gazetecilerin yaptıkları araştırmalar da mikro kredi alanların borç tuzağına düştüklerini doğruluyor. Hazera isimli bir kadın % 30 faizi ödeyemediği için Grameen bankası görevlilerinin evini elinden alıp kendisini sokağa atmakla tehdit ettiklerini söylüyor.

Yardım paralarını kendi şirketine aktardı

1996 yılında Yunus Batılı ülkelerin yardım kurumlarından aldığı paraların 608 milyon kronunu Grameen Baknasından yeni kurduğu Grammen Kalayan isimli şirkete aktardı. Durumu farkeden Norveç Dış Yardım Kurulu Norad yöneticileri Yunus’tan paraları tekrar bankaya aktarmasını istedi. Durum İsveç Dış Yardım Kuruluşu Sida’ya da iletildi ancak Sida yöneticileri duruma müdahale etmeyeceklerini söylediler.

Yunus paraları vergi ödememek için şirkete aktardığını iddia etti. Norad’ın sert eleştirilerine rağmen paraları bankaya aktarmadı. Norad ile Yunus arasındaki görüşmeler uzlaşma ile sonuçlandı. Paraların sadece 170 milyon kronu bankaya aktarıldı. Norad yetkilileri Yunus ile uzlaşmalarının nedenlerini açıklamaktan kaçınıyorlar.

Yapılan yolsuzluklar ve kredilerin yoksullar için bir tuzak olduğu bilinmesine rağmen Yunus’a Nobel Barış Ödülü verildi. O dönemde Bangladeş’te görev yapan İsveç Büyükelçisi Franck Rasmussen’in  Sida’ya yazdığı mektup emperyalistlerin tutumunu özetliyor. Rasmussen olanların  kamuoyu tarafından bilinmesinin bankaya güveni sarsacağını ve faaliyetlerine sekte vuracağını söylüyor.

Yunus gazetecilerin görüşme taleplerini reddetti ve yazılı bir açıklama yaparak hakkındaki iddiaların doğru olmadığını ifade etti.

Murat Kuseyri/Stockholm