Evrensel

Protester när Aspuddsbadet rivs ner

News   •   Dec 08, 2009 16:26 EET

Sedan Stockholms stad beslutade att riva badet i slutet av september har byggnaden varit ockuperad. Så sent som i november avhyste polisen ockupanter från badet. Måndagen den 7 december sex personer som försökte hindra rivningsarbetarna att ta sig in i badet avhystes av polisen på morgonen.  De stod i vägen när ett fordon skulle passera in.

Aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet samlade sina anhängare som under hela dagen stått utanför polisens avspärrningar och ropat slagord. Hundra tal personer har funnits på plats under dagen för att protestera mot rivningen.

Polisen avspärrade ett stort område runt badet, och det stådd piketbussar, patrullbilar och hundpatruller i hela kvarteret.

En av dem som protesterade utanför avspärrningar var Karin Aurell. Hon sa att

-Det är fruktansvärt att de river badet. Mina barnbarn går till dagis bredvid badet. När hon var ett år hade hon babby sim här. Folk stådd i kö för babby sim. Den här badet är underbart. Vi accepterar inte badet ska rivas. Det här badet betyder mycket för oss som bor här i området.

Björn Svensk är en av dem som i Aktionsgruppen. Han säger att grupper från hela samhället behöver det här badet.

-Grund bassäng, varm vatten, handikappade barn som vågade inte bada någon annanstans kom hit. Vi har fått överviktigas förening. De kunde bada avskild här. Muslimska kvinnor kunde bada här utan kläder. De kunde låsa dörren så ingen kunde komma in. Vi hade babby sim. Sim skola för barn. Vatten gymnastik hade vi här. Vi hade sjukgymnaster här så gällde högkostnadsskydd. Vi har visat att man kunde göra andra saker i badet, film, musik evanmang. När publiken badat fick de se filmer. Det här badet är mer än ett badhus. Det här ett kulturhus för folk för Aspudden och även de som bor i Stockholm. Folk från Hässelby, Lidingö, Södertälje kommer hit för att bada på grund av det här badet unik.Fredrik Bäckström är ordförande för föreningen Aspuddens Badhusförening är mycket kritiskt mot rivningen av badhuset.-Det här badet är Stockholms äldsta badhus. Det byggdes 1919. De var många arbetare bodde här och jobbade i Nobelfabriken. Arbetarna kom hit för att tvätta och duscha. Sen blev det ett kommunal bad. 1986 ville kommunen inte bedriva badet länge. Då gick en förening in och drev badet. Men byggnaden ägs av staden som vill inte satsa pengar för att renovera huset. Men vi har lagt fram en affärsplan för två veckor sedan. Vi fick inte svar och istället de skickade folk för att riva badet. Aspuddsbadet är ett av Stockholms mest särpräglade badhus och enligt Stadsmuseets klassificering  särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Ändå skall det alltså rivas. Det är skandal.

Murat Kuseyri