Sivas davası kararı Stockholm’de protesto edildi

News   •   Mar 18, 2012 05:25 EET

Mahkemenin Sivas davasını zaman aşımı nedeniyle düşürerek katillerin bir kısmını aklaması Stockolm’de Türkiye Büyükelçiliği önünde yapılan bir gösteriyle protesto edildi.  Cumartesi günü saat 11.00 sularında ABD Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 150 kişi üzerinde “İnsan yakmanın zaman aşımı olmaz” yazılı pankratı açarak yürüyüşe geçti. T.C. Büyükelçiliği önüne gelen göstericiler “Sivas’ın hesabını soracağız”, “Kahrolsun Faşizm”, “Yaşasın Halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attılar.

Gösteriyi düzenleyen İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, Türk Sanat ve Kültür Derneği tarafından yapılan ortak açıklamayı Nevin Kamiloğulları okudu. Kamilağaoğulları “Mahkeme davayı düşürerek katilleri ödüllendirmiştir. 2 Temmuz günü Sivas’ta katliama seyirci kalan polis aileler ve mahkeme kararını protesto eden halka karşı tazyikli su ve biber gazı ile saldırmıştır. Polisin saldırısını kınıyoruz. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller katledilen canlarımızı vatandaş saymamış ‘dışarıdaki halka bir şey olmamıştır” diyerek katillerin safında yer almıştı. Aradan 19 yıl geçtiği halde ülkeyi yönetenlerin tavırları değişmedi. Başbakan Erdoğan da karar için ‘Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun’ diyerek katillerin yanında yer almayı seçmiştir.Zaman geçse de hükümetler ve ülkeyi yönetenler değişse de anlayış aynı. Kendinden olmayanı yok etme mantığı.” dedi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh Sivas davasının düşmesinin Türkiye’de hukuğun ve adeletin olmadığını gösterdiğini belirttikten sonra AKP iktidarının sosyalistler, Kürtler ve diğer azınlıklara yönelik baskı ve saldırılarını arttırdığına dikkat çekti. Cezaevlerinde  100’ün üzerinde gazeteci 7 bin civarında politik tutsak bulunduğunu, Avrupa Birliğine aday bir ülkenin yazdıkları ve görüşlerini açıkladıkları için insanların zindanlara atılmalarının kabül edilemeyeceğini ifade etti. İsveç Hükümetinin olanlar karşısında sesiz kalmasının utanç verici olduğunu söyleyen Kakabaveh Sol Parti olarak tutuklamaları protesto ettiklerini ifade etti ve cezaevinde bulunan tüm siyasi mahkumların serbest bırakılmalarını talep etti. Sivas katliamından sağ olarak kurtulmayı başaran Halk Ozanı  ve İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Ali Çağan Başbakan Erdoğan’ın sadece 5 kişinin davasının düştüğünü söylediğini hatırlatarak insanlık suçu işlemekten yargılanan tek bir kişinin bile davasının düşmesinin bile Türkiye için büyük bir ayıp olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Hoşgörü ödülüne layık görülen Başbakanın mazlumlar ve yakınlarını yitirenler yerine suçlulara empati göstermesi bizi daha çok şaşırtıyor. Başbakan katillere gösterdiği empatinin bir kısmını yakınlarını kaybedenlere göstersin.”

Göstericiler mahkemenin kararını protesto etmek için siyah bir çelengi Büyükelçilik binası önüne bıraktılar.

Murat Kuseyri