Södertälje'de Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu

News   •   Nov 22, 2010 11:26 EET

Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu

Stockholm’ün Södertiälje ilçesinde yaşayan Süryaniler İsveç’te yabancı olarak yaşamaktan kaynaklanan sorunlarına çözüm getirmek ve Orta-Doğu’dan gelen Kürt, Türk, Arap göçmenleri ile dayanışmak amacıyla yeni bir örgütlenmeye giderek yeni bir derneğin temelini attılar. Onbinlerce Süryaninin yaşadığı Södertiälje ilçesinde yeni bir dernek kurdular. 21 Kasım günü açılışı yapılan derneğe aralarında Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Yılmaz Kerimo, İsveç Alevi Kültür Merkezi Başkanı,  ozan Ali Çağan, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Nevin Kamilağaoğulları’n da bulunduğu parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katılarak destek verdiler.

Derneğin Başkanlığına getirilen Simon George 1975 yılında 9 yaşında iken ailesi birlikte Suriye’den gelerek İsveç’e yerleşmiş. Tiyatro yönetmenliği ve dünyanın pek çok ülkesinde izlenen Suryano Tv kanalının temellerini atan George Stockholm Karolinska Enstitüsünde doktor olarak görev yapıyor.

George İsveç’te 1970’li yıllarda pek çok Asuri ve Süryani derneğinin kurulduğunu ama  bunların  ihtiyaçlara cevap veremedikleri için derneklerin onlara alternatif olarak ortaya çıktıklarını söyledi. Sadece Süryani ve Asurilerin değil,  Orta-Doğu’dan gelen  Kürt, Türk ve Arap halkları başta olmak üzere tüm göçmen gruplarının çıkarlarını gözeten enternasyonalist bir ruhla hareket edeceklerini vurgulayan George özellikle gençler ve kadınlara yönelik faaliyetler yürüteceklerini açıkladı. George Södertelje ilçesinde suç işleme oranın çok yüksek olduğunu hatırlatarak çoğu İsveç’te doğmuş gençlerin doğuştan kiriminal  olmadıklarını, dışlanmaya tepki duydukları için yanlışlıklar yaptıklarını söyledi. Dernek bünyesinde gençlere yönelik tiyatro, sinema çalışmalarına ağırlık vereceklerinin altını çizen entegrasyona giden yolun bilinçli kuşaklar yaratılmasından geçtiğini ifade etti.

Derneğin açılışının ilk günü derneği ziyaret eden değişik milliyetlere mensup emekçiler İsveç ve Orta-Doğu’dan kaynaklı sorunlarını tartıştılar. Kürt Özgürlük Hareketi ile Türkiye’de sol hareketin durumunun ele alındığı tartışmalar yapıldı. Dernek üye ve yöneticileri Kürt ve Türkiye Sol hareketi ile eylem ve güç birliği yapılması üzerinde görüş birliğine vardılar.

Murat Kuseyri/Stockholm