Stockholm’de kiracılar haykırdı: “Evlerimizi satmayın”

News   •   Nov 30, 2011 05:29 EET

Belediyenin ev kurumu Svenska Bostäder’in Stockholm’un Bredäng ve Kärrtorp semtlerinde bulunan 1052 daireyi özel bir firmaya satması yöre halkının tepkisine yol açıyor. Daha önce 4 bini aşkın imza toplayarak satışın durdurulmasını isteyen kiracılar dün akşam saatlerinde de Belediye Binası önünde bir protesto gösterisi yaptılar. Ellerindeki meşalelerle gösteri yapan kiracılar “Evimizi satmayın”, “Özelleştirmelere son” gibi sloganlar attılar.

Sağ partilerin ağırlıkta olduğu Stockholm Belediye Meclisi iki semte bulunan 1052 daireyi satmak için Primula adlı bir inşaat şirketiye anlaştı. Daireler 613 milyon krona satılacak ama buna karşılık belediye Primula’dan 122 daire satın alacak. Bunun için de şirkete 261 milyon kron ödeyecek.

Kiracılar Derneği ve yöre halkı dairelerin piyasa fiyatının 825 milyon kron olduğunu belirterek dairelerin piyasa değerinin çok altında daireleri satmasına karşı çıkıyorlar. Kiracıları kaygılandıran bir başka husus da belediye ile Primula arasında yapılan anlaşmada dairelerin tadilat edileceğine dair bir ibare bulunmaması. Kiracılar dairelerin yıprandığını ve tadilatı için 100 milyon kron harcanması gerektiğini belitiyor ve geçtiğimiz yıl 23 milyon kron zarar eden Primula’nın tadilat için yatırım yapmaya niyeti olmadığını söylüyorlar.

Kiracıları kızdıran bir başka şey de ihaleye çıkarılmadan dairelerin satılması. Bu nedenle de satışın iptal edilmesi için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyorlar.

Murat Kuseyri/Stockholm