Stockholm’de Kürtler 25 yılın muhasebesini yaptı

News   •   Nov 30, 2011 05:38 EET

Stockholm’de Kürtler 25 yılın muhasebesini yaptı

İsveç’in en eski Kürt Derneklerinden Sponga Kürt Demokratik Kültür Derneği kuruluşunun 25. Yılı, Kürtçe yayın yapan Radyo Ashiti kuruluşunun 20. Yıldönümü dolayısıyla Stockholm’de bir etkinlik düzenlendi. Yapılalan panel, toplantı ve konferanslarda Kürtlerin İsveç toplumundaki konumları ele alındı ve son 25 yılın bilançosu çıkarıldı.

İşçi Eğitim Merkezi, ABF’de düzenlenen etkinlik Kürdistan’ın dört parçasından değişik eğilim ve siyasi görüşten Kürt aydınları, sanatçıları ve gençlerini  bir araya getirmesi açısından özel bir önem taşıdı. Panelllere katılan gençler ve Kürt aydınları Suriye ve Türkiye Kürdistan’ındaki son gelişmeleri tartıştılar. Baskı ve saldırılara karşı Kürtlerin birlikte davranmalarının önemine dikkat çektiler.

Gazateci-Yazar Kurdo Baksi’nin yönettiği  etkinliklerin açılış konuşmasını yapan İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag yabancıların İsveç ekonomisine bir yük değil büyük katkılar sunduklarını anlattıktan sonra İsveç toplumuna en fazla entegre olan grubun Kürtler olduğunu ve bundan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Daha sonra yapılan panelde konuşan derneğin ilk yıllarındaki üç başkanı Mamoste Nujen, Azad Cigerxwin ve Nezir Akat Kürt sorunu ve kültürünün İsveç toplumuna anlatılması için derneğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Ve derneğin amaçına büyük bir ölçüde ulaştığı değerlendirmesini yaptılar.  Başkanlar 25 yıldır Newroz ateşinin dernekleri tarafından Sponga’da yakıldığını, dernek üyesi gençlerden bir kısmının politika, spor ve sanat alanında büyük başarılar gösterdiklerini somut örnekler vererek anlattılar. İsveç genellinde de Kürtlerin büyük başarılar elde ettiklerine de dikkat çektiler. 20 civarında Kürt gencinin İsveç 1. Liğinde fotbol takımlarında oynadıklarını, parlamentoda 5 Kürt Milletvekinin bulunduğunu belirttiler. Sanat alanında Kürt gençlerinin İsveç toplumda da başarı gösterdiklerini, yönetmenlik, komedyenlik yaptıklarını isim vererek anlattılar.

Etkinliklerde Türk devletinin Kürtlere ve dillerine karşı düşmanca tutumu somut olaylar hatırlatılarak dile getirildi. İsveç’te Kürtçe konuşulan ilk çocuk yuvasının Sponga’da açıldığı ancak bundan rahatsız olan Türk Büyükelçisinin İsveç Dışişleri Bakanına giderek yuvanın kapatılmasını istediğini ancak bakanın Büyükelçiye “Siz orada Kürtleri eziyorsunuz ama biz burada onları seviyoruz” dediği ve konunun İsveç basınında yer aldığı hatırlatıldı.

Gençlerin konumlarının ele alındığı ikinci panelin konuşmacıları ünlü Kürt sanatçılarından Özz Nujen, Nisti Sterk, Djengo Esmer, Baran Gül ve Dilan Waisson etnik olarak  kendilerini İsveçli Kürtler olarak gördüklerini ancak Kürtlüklerinin ağır bastığını ve bunda Kürdistan’da yaşanan baskı ve saldırıların önemli  bir etkisi olduğunu vurguladılar.

Daha sonra Hamit Newroz birinci ve ikinci kuşak Kürtlerin konumlarını, araştırmacı Osman Aytar derneklerin İsveç toplumundaki rollerini ve Dr. Hüseyni Xeliqi dinin entegrasyondaki etkisini konu alan seminerler verdiler.

Etkinliklere  İsveç Kürt Federasyonu, Stockholm Kürt Enstitüsü, İsveç Barış Meclisi ve Stockholm Meclisagel yöneticileri de katıldılar. Kürt sanatçılar Beytocan. Armanç, Kemal Görgü ve Necmeddin Gulami de okudukları şarkı ve türkülerle etkinliğe renk kattılar.

Murat Kuseyri/Stockholm

Murat Kuseyri/Stockholm