Stockholm’de Ebru Gündeş’e Ahmet Kaya tepkisi

News   •   Nov 29, 2010 21:57 EET

Stockholm’de Ebru Gündeş’e Ahmet Kaya tepkisi

10 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’da yapılan ödül töreninde ana dili olan Kürtçede şarkı söyleceğini açıkladığı için  Ahmet Kaya’yı linç etmeye kalkanlar arasında bulunan Ebru Gündeş’in Stockholm’de 22 Aralık tarihinde vereceği konser tartışmalara ve protestolara neden oluyor.

Stockholm ve İsveç’te yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlılar Gündeş’i İsveç’e davet eden İsveç Ulusal Tiyatrosuna protesto mektupları yağdırıyor ve konserin iptal edilmesini istiyorlar.  12 Mart ve 12 Eylül’den sonra Türkiye ve Kürdistan’dan gelen politik mültecilerin örgütü İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, İsveç Alevi Kültür Merkezi, Türk Sanat ve Kültür Derneği ile Asuri, Süryani ve Keldani Demokratik  İnsiyatifi Başkanları İsveç Ulusal Tiyatrosu’na ortak bir mektup yazarak konserin iptal edilmesini talep ettiler.

Mektupta Gündeş’in ana Kürtçe şarkı söyleyeceğini açıkladığı için Ahmet Kaya’yı linç etmeye kalkıştığı hatırlatıyor, konserin iptal edilmemesinin büyük protesto gösterilerine neden olacağı belirtiliyor. Kürt dernek ve örgütleri de Gündeş’in Stockholm’e gelmelerinden rahatsızlık duyuyor ve gösterecekleri tepkinin biçimini belirlemek amacıyla toplantılar yapıyorlar.

Kaya 1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği`nin ödül töreni gecesinde; `Ben bu ödülü kendi adıma değil İnsan Hakları Derneği, Cumartesi Anneleri ve magazine emek veren insanlar adına alıyorum. Kürt asıllı olduğum için, Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum ve bunu yayınlayacak yürekli kanal sahiplerinin olduğuna inandığını` söylemişti.

Ana dilinde şarkı söyleyeceğini açıkladığı için başını Serdar Ortaç ve Ebru Gündeş’in çektiği ırkçılar Ahmet Kaya ve eşine çatal, bıçak fırlatmışlardı. Aleyhinde açılan davaların ardından Kaya Paris’e gitmek zorunda kalmış 1,5 yıl sonra da yaşamını yitirmişti.

Ahmet Kaya ölmeden bir süre önce Stockholm’de Solna Hallen’de 6 bin kişinin katıldığı görkemli bir konser vermişti.

Murat Kuseyri/Stockholm