İsveç’te hemşireler hareketli

News   •   Dec 16, 2011 05:29 EET

Murat Kuseyri

İsveç’te sağlık sektöründe gerçekleştirilen özelleştirme ve kısıntılardan hastaların yenı sıra çalışanlar ve özellikle de hemşireler olumsuz etkileniyor. Sayıları azaltılan ve çalışma tempoları artırılan hemşireler kısıntıları protesto etmek için meydanlara çıkıyor, bazı hemşireler de hastalara insan onuruyla bağdaşan hizmet vermelerinin  engellendiğini  açıklayarak  görevlerinden istifa ediyor.

Son günlerde Stockholm, Gävle,  Avesta ve Göteborg gibi iller hemşirelerin gösterilerine sahne oldu. Farklı illerde meydanlara çıkan hemşirelerin ortak talepleri, kısıntılara son verilmesi, sağlık kurumlarına daha fazla kaynak aktarılması ve ücretlerinin yükseltilmesi idi. Gävle, Avesta ve Göteborg illerinde yapılan gösterilerde özelleştirmelere ve kısıtlamalara karşı mücadele öne çıkarken Stockholm’deki hemşireler ve hemşirelik okulu öğrencilerin gerçekleştirdikleri gösteride ücret zammı talepleri öndeydi. Södermalm Meydanında yüzlerce hemşirenin katıldığı gösteride konuşmacılar işe giriş ücretlerinin 21 bin krondan 24 bin krona çıkarılmasını ve  sağlık sektöründe yapılan kısıtlamalara son verilmesini talep ettiler.

Yüzlerce hemşire istifa etti

İsveç genelinde bu yıl içinde SOS Alarm hizmetlerinde yoğun çalışma temposuna dayanamayan 123 hemşire istifa etti.  Bir televizyon programına katılan Anna adlı hemşire personel sayısı azaltıldığı için aşırı ölçüde çalışmak zorunda kaldıklarını, öğle yemeği yiyemediklerini ve tuvalete gidemediklerini açıkladı. Uppsala ilindeki Akademiska Üniversite Hastanesinin acil servislerinde çalışan 25 hemşire ücretlerinin azlığını ve çalışma temposunun artırılmasını protesto etmek için toplu olarak istifa etti. Avesta ilinde de 4 doktor ve 6 hemşire yürürlüğe konulan kemer sıkma politikasının görevlerini yapmalarını olanaksız hale getirdiğini bildirerek görevden ayrıldıklarını açıkladı.

Skandalları açıklayan doktor görevden alındı

Stockholm Belediyesi bazı hastane, sağlık ocağı ve yaşlılar bakım evlerini özel sektöre devretti. Sağlık kurumları devralan şirketler azami karı elde edebilmek için her türlü yöntemebaşvuruyorlar.  Carema adlı şirketin devraldığı yaşlılar bakım evinde kalan yaşlıların kirli bezlerinin uzun süre değiştirilmediği, personelin kullanılması için eldiven ve ispirto bulunmadığı, ölmekte olan hastaların televizyonla başbaşa bırakılarak ölmelerinin beklendiği açığa çıktı. Yapılan araştırma şirketin tasarruf etmek amacıyla 37 hemşire yerine 25 hemşireyi çalıştırdığını gösterdi. Şirket tüm bu skandalları açığa çıkaran doktorun işine son verdi. Tepkiler sonucu Stockholm Belediyesi Carema ile yaptığı sözleşmeyi feshettiğini açıklamak zorunda kaldı.