Türkiye cezaevlerindeki gazeteciler İsveç Parlamentosunda tartışılıyor

News   •   Feb 19, 2011 03:14 EET

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’ten cezaevlerindeki gazetecilere destek

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh’in Türkiye cezaevlerinde tutulan 50 gazeteci ile ilgili sorusunu cevaplayan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt İsveç’in Türkiye ile olan ilişkilerinde birinci önceliği ifade özgürlüğünün desteklenmesine verdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma istediğinin ülkede olumlu değişimlere yol açtığına inandığını belirten Bildt Basın özgürlüğü başta olmak üzere son dönemde kaygı verici gelişmeler olmasına rağmen insan hakları alanında birkaç yıl öncesine kıyasla önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Bildt 2010 yılı ilerleme raporunda Avrupa Birliği Komisyonunun ifade özgürlüğünü sınırlayan uygulamaları, gazeteciler aleyhinde dava açılmasını, webb sitelerinin bloke edilmesini eleştirdiğini hatırlattı. Avrupa Birliği’nin genişlemesinden sorumlu temsilcisi Stefan Füle’nin geçtiğimiz yıl Ekim ayında yapılan bir konferansta gazetecilerin hapsedilmelerini gündeme getirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne uyum sağlama perspektifi ile 301. Maddede yapılan değişikliklerin Ermeni ve Kürt sorununu gündeme getirenler ile gazeteciler aleyhinde açılan davaların azalmasına yol açtığını iddia etti.  Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasının öncülüğünü yapan bir ülke olarak İsveç’in yakın ilişkileri sayesinde Türkiye’yi etkileme olanağı değinen Bildt ifade özgürlüğü önündeki engellerin her yıl yayınladıkları insan hakları raporunda da gündeme getirdiklerini de vurguladı.

Avrupa Birliği çerçevesinde uzun vadeli çalışmaların, karşılıklı görüşmelerin ve sivil toplumun desteklenmesini sayesinde İsveç’in Türkiye’de ifade özgürlüğünün gelişmesine ve cezaevlerindeki gazetecilere yardım edilmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Parlamentoda konferans

Cezaevindeki gazetecilerin durumları ile Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü önündeki engeller 10 Mart günü İsveç Parlamentosunda yapılacak bir konferansta ele alınacak. Sol Parti ile Çevre Partisi Yeşiller’in ev sahipliği yapacağı konferansa siyasi parti temsilcilerin yanı sıra Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arne König, Uluslar arası Af Örgütü, PEN, İsveç Yazarlar Birliği yöneticileri konuşmacı olarak katılacaklar. Konferansa Mısır Çarşısı Davasından üç kez beraat eden sosyolog Pınar Selek’in de konuşmacı olarak katılacağı belirtildi.

Murat Kuseyri/Stockholm