Tüzel Göteborg’de Kürt Kadın Derneğini ziyaret etti

News   •   May 23, 2012 00:17 EEST

Bir konferansa katılmak için İsveç’e gelen EMEP Eski Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi Genel Yürütme Kurulu Üyesi Başkanı Levent Tüzel Göteborg Entegrasyon için Kürt Kadınları Derneğini ziyaret ederek kadınlarla görüştü. Dernek yöneticileri Tüzel’i kadınların sorunları ve çalışmaları konusunda bilgilendirdiler. Tüzel de Türkiye’de HDK’nın kadınlara yönelik çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Göteborg Entegrasyon için Kürt Kadınları Derneği Başkanı Fatime Düzgün kadınları iş yaşamına kazandırmak, kadınlara yönelik şiddeti engellemek  amacıyla Belediye ve kurumlarla birlikte pek çok projeyi yaşama geçirdiklerini, bu nedenle de derneğin bir kaç kez ödüle layık görüldüğünü söyledi. Düzgün derneklerinin kadına karşı şiddet ve namus cinayetlerine karşı da çalışma yürüttüğünü, bu amaçla İsveç’teki  demokratik kitle örgütleri ve kurumlarla birlikte seminerler, konferanslar ve paneller düzenlediğini anlattı. Dernek bünyesinde biçki ve dikiş kursları düzenlediklerini ve çok yakında çocuklara ve kadınlara yönelik resim kursları düzenleyeceklerini söyledi.  Derneklerinin İsveç’te kadın dernek ve örgütlerini bir araya getiren Kadın Örgütlenme Ağı’nda da aktif bir rol üstlendiğini de vurguladı.  Düzgün Kürt kadınlarının  aynı zamanda Kürt halkına yönelik baskı ve saldırıları protesto eylemleri ve açlık grevlerinde de yer aldıklarını ifade etti.

Tüzel, Kürt kadınlarının hem özgürlük mücadelesi hem de kendi gelecekleri için feodal toplumun zincirlerini kırmak için yeni bir yol açtıklarını söyledikten sonra HDK bünyesinde örgütlenen Kadın Meclisleri’ne değindi. Kadın Meclisleri’nde eşitlik, özgürlük talepleri ile yer alan kadınların başını şavaşın durdurulması ve özgürlük için mücadele eden Barış Annelerinin çektiğini söyledi. Kürt kadınlarının tülbentleri ile pek çok gösteri ve direnişin en önünde yer aldıklarına dikkat çeken Tüzel emekçi ve Kürt kadınlarının politik mücadelenin içerisinde bulunduklarını söyledi. Kadınların çifte baskı ve sömürü altında bulunduklarını,  AKP İktidarı döneminde kadınlara yönelik baskı ve şiddetin arttığını da ifade ettikten sonra ev emekçisi kadınların sorunlarına da değindi. Evlere temizlik işlerine giden kadınların artık örgütlendiklerini, kendi işgüvenliklerini garanti altına almayan yeni iş yasasına karşı çıktıklarını söyledi.

Murat Kuseyri