Volvo’nun modern köleleri

News   •   Nov 27, 2011 08:47 EET

İsveç tekeli Volvo Kamyon’nun kamyon, tır ve otobüslerini müşterilere teslim eden  şöförler terkedimiş lokallerde yoksulluk ve sefalet içinde yaşıyor.  Ayda 30 gün, haftada 80 çalışan şöförlerin aylık ücretleri 1000 kron civarında.

Volvo Kamyon’un Göteborg ilindeki fabrikasında üretilen kamyon ve otobüsler müşterilere 2005 yılına kadar kendi personeli tarafından teslim ediliyordu. Giderleri aşağıya çekmek için üretilen kamyon ve otobüslerin teslimini sendikanın karşı çıkmasına rağmen  başka şirketlere devretti. İhaleyi kazanan Alman Terra Spedition adlı şirket Doğu Avrupa ülkelerinden getirttiği şöförleri çalıştırmaya başladı. Terra Spedition daha sonraları bir Norveç firması ile birlikte Olsen & Terra Transport Scandinavien A.S. adlı bir yan şirket oluşturdu. Sendikaların toplu sözleşme imzalanmasını güçleştirmek için de şirketin merkezini Norveç’e taşıdı.

Şirkette çalışan 18 Bulgar şöförün ücretleri kron olarak değil, leva olarak ödeniyor. Aylık ücretleri ise 200 leva. (yaklaşık 110 Avro) Ancak şöförlere çalıştıkları her gün için 35 Avro harcırah ödeniyor. Ücretlerini  Bulgaristan’da alabiliyorlar. İsveç’te ise kendilerine haftada 500 kron avans ödeniyor.  Şöförler uzun çalışma satlerinden şikayetçi. Ayıda 30 günü sabahın 6’sından akşamın 8’ine kadar çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Bu yoğun çalışmalarına karşılık olarak işçilere 2-3 ayda bir  ya da bir kaç hafta Bulgaristan’a ailelerinin yanlarına gitmeleri için veriliyor.

Şöförler  ekonomik durumları el vermediği için lokantalarda yemek yiyemediklerini, marketlerden aldıkları ucuz ve soğuk yiyecekleri sürdükleri arabalarda yemek zorunda kaldıklarını söylüyor.  Hiç kimsenin böyle bir yaşamı istemeyeceğini ancak ailelerini geçindirmek için zorluklara katlanmak zorunda  olduklarını belirtiyorlar.

Volvo Kamyon İsveç’in en çok kar eden tekelleri arasında yer alıyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde 5,4 milyar kar eden tekelin 500 işçiyi işten atma kararı tepkilere yol açmış ve bu ayın başında bini aşkın Volvo işçisi tekeli protesto etmek için bir protesto gösterisi yapmıştı.

Murat Kuseyri/Stockholm