Evrensel

Borgmästaren Abdullah Demirbas’ reseförbud har hävts

Press release   •   Mar 18, 2012 05:34 EET”Jag vill sända kärlek och hälsningar till alla som har gett mig stöd; att det här förbudet har hävts är deras förtjänst.”

                                                                                          Abdullah Demirbaş, kommunen Surs borgmästare

Reseförbudet mot Sur-kommunens borgmästare Abdullah Demirbas, som behöver vård utomlands för en dödlig sjukdom, har hävts.

I framför allt Turkiet och Sverige, men även i andra europeiska länder, startades kommittéer och kampanjer för att häva reseförbudet mot Demirbas.

För att sätta press på makthavarna har vi skapat en kommitté i Sverige för att Demirbas ska återfå sin rätt till adekvat vård.

I Sverige engagerade sig cirka 180 riksdags- och kommunfullmäktigeledamöter, runt 70 modersmålslärare från olika nationaliteter, tiotals organisationer och hundratals människor för att häva Demirbas’ reseförbud genom att skriva brev till turkiska makthavare. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo lyfte dessutom frågan i riksdagen.

Vi tackar alla organisationer, partier och personer som har gett stöd i denna viktiga fråga. Då vårt syfte var att ge Demirbas rörelsefrihet har kommittén nu fullföljt sin uppgift. Därför upplöser vi kommittén.

Leve den internationella solidariteten

Stockholm, 12 mars 2012

Solidaritetskommittén för Abdullah Demirbas