İsveç kötü muameleye uğrayan çocuklardan özür diledi

Press Release   •   Nov 25, 2011 05:56 EET

CHP ve AKP Dersim halkına karşı 74 yıl önce yapılan katliamının hesabını vermemek ve özür dilememek için topu birbirlerine atarlarken İsveç devleti kötü muamaleye uğrayan çocuklardan resmen özür diledi.

Stockholm Belediye Binasında düzenlenen özür törenine aralarında İsveç Kraliçesi Silvia, Bakanlar, siyasi parti temsilcileri ve belediye yöneticilerinin de bulunduğu 1300 kişi katıldı. Parlamento Başkanı Per Westerberg bir kısmı törende hazır bulunan kötü muamaleye uğrayan çocuklardan İsveç devleti adına resmen özür diledi.  Westerberg “Bugün İsveç toplumu, kadınlar ve erkekler koşulsuz ve hafifletici nedenlere başvurmadan sizden özür diliyor. Maruz kaldığınız muamele İsveç için bir utançtır. Bunun ahlaki sorumluluğunu tüm İsveç toplumu taşıyor. Bugün İsveç toplumu başarısızlığını resmen kabul ediyor.” dedi.

1920-1995 yılları arasında 250 bin çocuk bakim yurtlarina ve bazı ailelerin yanlarına yerleştirildi. 2005 yılında yapılan ve televizyonda gösterilen bir belgesel çocuklardan bir bölümünün kötü muameleye tabi tutulduklarını, cinsel olarak kullanıldıklarını açığa çıkardı. Aynı yıl Hükümet konunun araştırılmasına karar verdi. Araştırma sonuçları bugün hala yaşamda olan 2 ila 5 bin civarında çocuğun kötü muamele vb. uğradığını gösterdi.

Muhalefet partileri kötü muameleye uğrayan çocuklardan özür dilenmesini ve tazminat ödenmesini talep ederlerken Hükümetin büyük ortağı Moderat Parti başlangıçta buna karşı çıktı. Kamuoyundan gelen baskılar sonucu Moderat Parti gerilemek ve muhalefet partileri ile uzlaşmak zorunda kaldı. Partiler arasında imzalanan anlaşmaya göre 1920-1980 yılları arasında kötü muameleye maruz kalan çocuklara 250 bin kron tazminat ödenecek.  Ancak anlaşma  1980 yılından sonra kötü muameleye uğrayan yüzlerce çocuğu kapsam dışı bırakılıyor.

Murat Kuseyri