İsveç Kralının ekonomisi daha sıkı denetlenecek

Press Release   •   Nov 25, 2011 05:53 EET

Gelirlerinin yeterli olmadığını söyleyerek 5,5 milyon kron zam isteyen İsveç Kralı Carl Gustav istediğini alamadığı gibi, Meclis Anayasa Komisyonu Kraliyet Ailesinin ekonomik giderlerinin daha sıkı bir şekilde denetlenmesini kararlaştırdı.

Kraliyet ailesinin giderlerinin denetlenmesi önerisi Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden geldi. Eski Bakanlardan Sven Erik Österberg yazılı bir önerge vererek Kraliyet Ailesine aktarılan paraların ne kadarının özel ne kadarının da devlet işleri için ayrıldığının belirlenmesini istedi. Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller de paraların ne için kullanıldığının daha açık bir biçimde bilanço edilmesini talep etti. Hükümeti oluşturan 4 partinin öneriye karşı çıkmasına rağmen  yabancı düşmanı “İsveç Demokratları” denetimin artırılması yönünde oy kullanınca önerge kabul edildi. Böylelikle bundan sonra Kralın ekonomik giderlerinin daha sıkı bir denetime tabi tutulması kararlaştırıldı.

Kraliyet Ailesi bu yılın başlarında Maliye Bakanlığına bir yazı yazarak Veliaht Prensesi Victoria’nın düğünündeki masrafların fazlalığı ve damat Daniel’in özel eğitimi için bütçelerinin 5,5 milyon kron daha artırılmasını istemişti. Ancak Maliye Bakanlığı Kraliyet Ailesinin yıllık ödeneğine 1,3 milyon kron zam yapmayı kararlaştırdı. Böylelikle Kraliyet ailesinin yıllık geliri 123,5 milyon krona yükseldi.

Murat Kuseyri/Stockholm