İsveç’te Kürtler talepleriyle 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Press release   •   May 16, 2012 18:22 EEST

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs İsveç’in bir çok yerleşim biriminde yapılan gösteri, yürüyüş, panel, konferans ve gecelerle kutlandı.

Stockholm, Göteborg, Uppsala ve Gävle başta olmak üzere bazı illerde Kürtler etkinliklerine kendi  bayrakları ve talepleri ile katılarak 1 Mayıs’a renk kattılar.

Stockholm’de Kürtler Sol Parti’nin organize ettiği 1 Mayıs kutlamasına katıldılar. Saat 12.00’den itibaren Medborgarplatsen’de toplanmaya başlayan kitle 1 Mayıs’ın anlam ve önemini anlatan konuşmaların yapılmasının ardından yürüyüşe geçti. “6 saatlik iş günü”, “Yaşasın İşçi Sınıfının Uluslararası Dayanışması”, “Kahrolsun ABD Emperyalizmi”, “Silah satışına son” gibi sloganlar atan göstericiler hükümetin ekonomi-politikasını protesto eden pankratlar ve dövizler taşıdılar.

Ellerinde PKK, PJAK bayrakları ve Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu flamalarla gösteriye katılan Kürtlerin daha çok “Türk Ordusu Kürdistan’dan defol”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış”, “PKK halktır, halk biziz”, “Katil Erdoğan, Yaşasın Öcalan” gibi sloganlar attıkları gözlendi.

Upssala ilinde Sol Partinin yaptığı gösteriye yaklaşık 700 kişi katıldı. Yekbun Alp’ın sunuculuğunu yaptığı gösteride Uppsala Kürdistan Dayanışma Derneği adına konuşan Cihan Çetinkaya Türkiye ve Kürdistan’daki son gelişmeleri ele aldı. Cezaevleri ve Strasbourg’da yapılan açlık grevlerinin önemine değindikten sonra Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan’ın önemine dikkat çekti ve Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılmasını talep etti.

Kürtler Gävle ilinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel olarak katıldılar. Ellerinde PKK,PJAK, PYD barakları ile Abdullah Öcalan’ın resimlerini taşıyan göstericilerin Türk devletini protesto eden sloganlar attıkları gözlendi. Gösteride Gevle Kürt Halk Meclisi adına bitr konuşma yapan Gin Akgül Hajo Öcalan’a yönelik tecriti, Türk ordusunun gerillalara kimyasal silah kullanmasını protesto etti. Kürt halkının baskı ve saldırılara karşı sürdürdüğü mücadelelere ve açlık grevlerine dikkati çeken Hajo İsveç kamuoyuna Kürtlerin mücadelelerini desteklemeleri çağrısında bulundu.

Göteborg ilinde de “Yaşasın 1 Mayıs” pankratını açarak gösteriye katılan Kürtler Kürt halkına yönelik baskı ve katliamları protesto eden sloganlar attılar.