İsveç’te özelleştirme fiyaskosu

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:01 EET

Rekebetin eğitim, sağlık ve yaşlılık bakımı gibi hizmetlerin kalitesinin armasına yol açacağını iddia ederek özelleştirmeleri giden İsveç Hükümeti büyük bir açmazın içerisinde. Ard arda yayınlanan raporların özelleştirilen okullarda eğitimin, hastanelerde  sağlık hizmetlerinin kalitesinin düştüğünü göstermesinden sonra yaşlılık bakımında ortaya çıkan skandallar hükümeti harekete geçirmek zorunda bıraktı. Bir basın toplantısı düzenleyen “Yaşlılar Bakanı”  Maria Larsson Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü’ne özel ile devlet bakım kurumlarındaki yaşlılık bakımı arasındaki farklılıkları araştırma görevi verdiğini açıkladı.Bakanın bu manevrasının amacı kamuoyundan özelleştirmelere karşı gelen tepkileri yumuşatmak ve özelleştirmeleri halka daha sempatik göstermek.

Belediyenin özel sektöre devrettiği yaşlılık bakımında yaşanan skandallar bir süredir gazete manşetlerinden düşmüyor. Özellikle de Carema Cares adlı firmanın işlettiği işyerlerinde yaşlıların insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı, bunu gündeme getiren personelin çeşitli yöntemlerle susturulmaya çalışıldığı medyada yer aldı. Tepkiler sonucu Belediye Başkanı Carema ile yapılan sözleşmenin iptal edildiğini ve skandalların yaşandığı yerlerin yeniden belediye tarafından işletileceğini açıklamak zorunda kaldı.

Belediye devralsa bilde Carema’nın sahipleri hedefledikleri karların çok daha fazlasını elde etmeyi başardı. Şirket son üç yıl içinde karlarını beş kat artırdı. 2005 yılında 88 milyon kar ederken bu miktar 2009 yılında 624 milyon krona yükseldi. Şirketin kar oranı da % 17,7’den % 33,4’e yükseldi.  Bu karlar personel sayısı düşürülerek, yaşlıların bakım masraflarından kısıntı yapılarak sağlandı.  Carema bununla da yetinmedi vergi vermemek için Jersey’deki ana şirketine para aktardı.  Böylelikle yaşlılar sabun, bez ve kağıt sıkıntısı yaşarlarken, günlerce altlarındaki bezin değiştirilmesini beklerlerken şirket aşırı karlar elde etti.

Murat Kuseyri